Начало / Uncategorized / Осветиха новия параклис „Св. Лазар“ в Банкя

Осветиха новия параклис „Св. Лазар“ в Банкя

Новоизграденият храм „Свети Лазар” в квартал Михайлово беше официално осветен вчера – 2 април, съобщават от администрацията на район „Банкя“, информира сайтът stolica.bg.

След като отслужи Божествена Света Литургия в местния храм „Свети Кирик и Юлита”, архимандрит Василий – Протосингел на Софийската Света Митрополия, в съслужение с местните свещеници – отец Милко, отец Василий и отец Петър, извърши освещаване и на новия параклис, чието изграждане продължи над 10 години.

На събитието присъстваха кметът на Банкя Рангел Маков, общински съветници и граждани. Пред присъстващите архимандрит Василий призова миряните да посещават параклиса не само, когато искат да се помолят за нещо, но и когато имат повод да благодарят.

От своя страна отец Василий сърдечно благодари на Нина Иванова – заместник на църковното настоятелство на параклиса, която с цената на много усилия е успяла през годините да доведе нещата до успешен край.

Освещаването предхожда Божествената Света Литургия, която ще се отслужи на празника на параклиса – Лазаровден, на 8 април, събота. На нея ще присъстват голяма част от дарителите, допринесли за построяването на храма.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...