Начало / Uncategorized / Продължават възстановителните дейности в Черепишкия манастир

Продължават възстановителните дейности в Черепишкия манастир

Доброволци от Ловешка, Варненска, Софийска и Врачанска епархия работят в Черепишкия манастир „Успение Богородично“, информира БНР.

„И куполът се прави в момента на камбанарията. Тя ще дойде от Шумен. Куполът с кръста вече са на линия, камбаната – и тя ще се сложи. Ще продължим със стенописите в храма, иконостаса. Да си стане действаща църква. Целият склон се срива и ще трябва да се правят дренажи, едни много големи. Ще трябва да се вдига цялата църква, която тръгва надолу. Ще се оправи всичко, то е с проект. Това сме ние, които сме учили в тази семинария – доцент Павел Павлов, отец Емил от Етрополе, отец Пламен от Шумен, отец Владислав, отец Николай Петров, отец Николай Костадинов, всичките те се включват“, каза игуменът на манастира архимандрит Йоаникий.

Досега са ремонтирани само четири от дванайсетте покрива на манастирските сгради. Игуменът каза още, че свещениците, които не могат да работят, даряват средства. Манастирът е паметник на културата с национално значение и без съгласуване и проекти не може да се направи нищо. В момента това е трудно, защото няма редовно правителство, допълни игуменът.

Открита е и дарителска сметка за разчистване и укрепване на семинарската църква „Св. Климент Охридски“ в Черепиш. От две десетилетия храмът тъне в разруха, но миналата година беше подета инициатива за възстановяването му.

Даренията за възстановяването на храм „Св. Климент Охридски“ могат да бъдат направени на следната банкова сметка:
IBAN: BG14IORT80481016143303
BIC: IORTBGSF
Врачанска митрополия храм Св. Климент Охридски

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...