Начало / Uncategorized / Св. Руперт, епископ на Залцбург

Св. Руперт, епископ на Залцбург

На 27 март Православната църква чества празника на св. Руперт, епископ на Залцбург. 

Житието на светеца разказва, че родом той бил от франкската кралска династия на Меровингите (управлявали често променяща се територия, включваща части от днешните Франция, Нидерландия и Германия в периода от 5 до 8 век. Наричани от съвременниците си и „дългокосите крале“). 

През 697 г. е ръкоположен за епископ на Вормс (Worms) днес град в Западна Германия, в провинция Рейнланд-Пфалц. Светецът обаче не се задържа дълго там, защото е принуден да напусне от местната езическа общност. Св. Рупърт се премества в Алтьотинг (град в Горна Бавария, Германия), където започва своята мисионерска дейност. Обръща към християнската вяра голям брой жители, поселяващи поречието на Дунав. Светецът полага основите и на катедралата в Залцбург, която е завършена от неговия приемник Вергилий. Основава бенедиктински женски манастир в Нонбергпод. 

Мисионерската дейност на светеца се разпространява и в Алпите, където през 711 г. е основата първата монашеска общност в днешен Бишофсхофен (град в Австрия, провинция Залцбург, окръг Санкт Йохан им Понгау). 

Светецът се преставя ред Бога около 710 г., според някои изследователи през 717 г. на Пасха. Мощите на светеца са пренесени в катедралата в Залцбург на 24 септември 774 г. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: The book of saints – стр. 84, orthodoxengland.org.ukvoskrese.infodce.oca.orgnewadvent.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...