Начало / Uncategorized / Св. Лудгер, епископ на Мюнстер – апостолът на Саксония

Св. Лудгер, епископ на Мюнстер – апостолът на Саксония

На 26 март Православната църква чества паметта на св. Лудгер, епископ на Мюнстер и апостол на Саксония. 

Според достигналите до нас данни знаем, че св. Лудгер (Ludger) е мисионер сред фризийците и саксонците, основател на манастира Верден и пръв епископ на Мюнстер във Вестфалия. Наричан е апостол на Саксония. 

През 753 г. св. Лудгер се срещнал с апостола на Германия св. Бонифаций. Беседата със светеца, а впоследствие и неговата мченическа кончина силно повлияли на св. Лудгер. За да се обучи в богословската наука той отива да се обучава при св. Григорий от Утрехт. През 767 г. св. Григорий изпраща ученика си Алуберт в Англия, за да подпомогне мисионерската дейност в Йорк. Св. Лудгер придружава Алуберт. В Англия светецът бил ръкоположен за дякон, а година по-късно се завръща в Утрехт. 

Заради възникнали проблеми между англосаксонците и фризийците св. Лудгер заминава за своя дом. По-късно е изпратен в Девентер, за да възстанови параклис, разрушен от езичниците саксонци и да открие мощите на св. Лебуин, който служил там като мисионер, построил параклиса и починал там през 775 г.

През 777 г. св. Лудгер бил ръкоположен за свещеник, а след ръкоположението се отправил към Остергау, Източна Фризия. през 785 г. светецът посетил Рим, където бил добре приет от папа Андриан I, който му дал много съвети. От Рим той заминал за Монте Касино, където живял по духовните правила на св. Бенедикт Нурсийски. През 787 г. св. Лудгер бил определен за мисионер в пет области на изток от река Лауерс (дн. Нидерландия), които били изцяло населявани от езичници. В своята мисионерска дейност той се показва доста добър, поради това, че добре познавал както езика, така и навиците на местните. 

През 793 г. Карл Велики изразява желанието си да направи Лудгер епископ на Трир, но светецът отказва, като същевременно изразява желание да се заеме с евангелизацията на саксонците. Карл Велики приел предложението на светеца и северозападна Саксония била добавена към неговото мисионерско дело.

В Мюнстер светецът живее със своите монаси, като в манастира се спазвали духовните правила на св. Хродеганг от Мец (Това правило съдържа тридесет и четири глави и се основава на духовните правила на св. Бенедикт Нурсийски. Целта на тези духовни правила била основно пастирска – да насърчи взаимната подкрепа в братството на манастира, както и да се обръща особена духовна грижа към вярващите. Например в духовните правила на св. Хродеганг може да се забележи особеното отношение към гостоприемството, характерно за манастирите, грижата за болните и др.), които стават задължителни за франкските територии през 789 г. 

На 30 март 805 г. св. Лудгер бил ръкоположен за епископ. Неговата основна грижа била изграждането на добро духовенство. Той лично обучава учениците си, като взима някои дори на своите мисионерски обиколки. 

През 809 г., през петата неделя на Великия пост след като отслужва св. Литургия в Билербек, по-късно през деня, св. Лудгер се преставя пред Бога. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: The book of saints – стр. 84, kirche-und-leben.decatholicsaints.infoheiligenlexikon.dewww.ewtn.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...