Начало / Uncategorized / Събират средства за реставрация на един от най-старите храмове в Пиринския край

Събират средства за реставрация на един от най-старите храмове в Пиринския край

Средства за реставрация на Храм “Свети Николай” в село Долен набира Сдружение “Съзидание – 2012”. Църквата е построена през 1834 година, като е градена единствено през нощта, информира БГНЕС.

„Идеята за реставриране на Храм “Свети Николай” в село Долен се появи спонтанно преди четири години, когато голяма интернационална група бяхме в областта около село Долен, Гоцеделчевско, и село Огняново.

Посетихме село Долен, и толкова се впечатлихме, то е толкова красиво, автентично с този невероятен храм. Това е единствената църква в този район, в която покривът е дървен и е стенописван отгоре“, това заяви в интервю пред БГНЕС председателят на сдружение “Съзидание – 2012” Жана Иванова.

Иванова обясни, че дърворезбата в храма е добре съхранена, но стенописите са в лошо състояние. Тя отбеляза, че в самото начало на инициативата са събрали 4300 лв., като те са били дарени от чужденци от 15 различни страни. 

Председателят на сдружение “Съзидание – 2012” обясни, че благотворителното събитие по начало е било планирано за 22 февруари, но в този период се е случило и земетресението в Турция, и тогава Сдружението е организирало събиране на средства, лекарства и дрехи, и така благотворителната кампания е била отложена.

“Според проекта и реставраторите са нужни около 300 000 – 400 000, но това са сметки от преди 3-4 години.

Реставраторката, обаче, каза, че колкото и пари да се съберат, ние започваме да работим. Времето трябва да е топло и сухо, за да се работи, което значи края на месец май “, каза Иванова.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...