Начало / Uncategorized / Събират средства за реставрация на един от най-старите храмове в Пиринския край

Събират средства за реставрация на един от най-старите храмове в Пиринския край

Средства за реставрация на Храм “Свети Николай” в село Долен набира Сдружение “Съзидание – 2012”. Църквата е построена през 1834 година, като е градена единствено през нощта, информира БГНЕС.

„Идеята за реставриране на Храм “Свети Николай” в село Долен се появи спонтанно преди четири години, когато голяма интернационална група бяхме в областта около село Долен, Гоцеделчевско, и село Огняново.

Посетихме село Долен, и толкова се впечатлихме, то е толкова красиво, автентично с този невероятен храм. Това е единствената църква в този район, в която покривът е дървен и е стенописван отгоре“, това заяви в интервю пред БГНЕС председателят на сдружение “Съзидание – 2012” Жана Иванова.

Иванова обясни, че дърворезбата в храма е добре съхранена, но стенописите са в лошо състояние. Тя отбеляза, че в самото начало на инициативата са събрали 4300 лв., като те са били дарени от чужденци от 15 различни страни. 

Председателят на сдружение “Съзидание – 2012” обясни, че благотворителното събитие по начало е било планирано за 22 февруари, но в този период се е случило и земетресението в Турция, и тогава Сдружението е организирало събиране на средства, лекарства и дрехи, и така благотворителната кампания е била отложена.

“Според проекта и реставраторите са нужни около 300 000 – 400 000, но това са сметки от преди 3-4 години.

Реставраторката, обаче, каза, че колкото и пари да се съберат, ние започваме да работим. Времето трябва да е топло и сухо, за да се работи, което значи края на месец май “, каза Иванова.

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. бяха събрани снощи на благотворителния концерт на стадион Академик в район ...