Начало / Uncategorized / Международна конференция за религиозно образование и религиозно многообразие в Европа

Международна конференция за религиозно образование и религиозно многообразие в Европа

Международна научна конференция за Религиозното образование и многообразието в училищното обучение и културния контекст на европейските страни се провежда на 23 март 2023 година в Института „Сан Бернардино“ във Венеция.

Темата е свързана с промените на религиозния пейзаж в Европа, секуларизацията и десекуларизацията, религиозната грамотност и различните типове идентичност в рамките на религиозните общности и съвременните общества.

Конференцията е част от научен проект по Европейската програма „Еразъм+“ за създаване на работна мрежа от университети и религиозни институции, които работят заедно за сътрудничество в областта на религиозното образование в училище и различните форми на християнска и духовна просвета в Европа. В програмата на конференцията участват богослови и изследователи на религията, педагози, социолози и журналисти от Италия, Гърция, Румъния, България, Естония и Финландия, които изследват проблемите на религиозната идентичност и многообразие в страните от Европейския съюз. От българска страна в конференцията участват с представяне на ситуацията в България по разглежданите въпроси на религиозното образование доц. д-р Костадин Нушев и доц. д-р Андриан Александров от Богословския факултет на Софийския университет. В резултат на проведените изследвания ще бъде създадена интернет платформа за иновативно религиозно образование в Европа (IRENE) с работни дигитални инструменти и учебни материали за учители по религия, катехеизатори, богослови и студенти.

Текст и снимки: доц.д-р Костадин Нушев

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...