Начало / Uncategorized / Търговищкото село Осен се сдоби с параклис

Търговищкото село Осен се сдоби с параклис

Търговищкото село Осен се сдоби с параклис. Той е кръстен „Св. Мина“, като името е избрано чрез общоселско допитване, разказа пред БТА кметският наместник Борянка Стойчева. 

Днес местните хора с надежда очакват деня, в който храмът ще бъде осветен и ще посреща миряните. 

„В стари времена в селото е имало църква, така са ни разказвали нашите предци. Но е била от другата страна на реката, където е било и селото. След едно голямо наводнение църквата е разрушена и материалите, които са успели да спасят от нея, са събрани и изпратени в съседното село Певец. Църквата там е изградена с нашите материали. Не знаем и какво име е носела старата ни църква. Така много години след природното бедствие в Осен е нямало църковен храм“, разказва Стойчева. 

Жителите на селото решават да си направят по-малък храм.

През 2018 г. е стартирана процедурата с искане до Варненска и Великопреславска митрополия. Получено е разрешение, регистрирано е Църковно настоятелство и през 2019 г. е подадена докладна до Община Търговище за отреждане на терен. През 2020 г. е получено и разрешението и потръгват делата на христолюбивите местни хора.

Решено е храмът да е малък. А името  – „Св. Мина“, е избрано чрез допитване до жителите на селото. Повече хора предпочитат светеца покровител на семейството, пазител и на сираците и бездомните. След това започва и кампания за набиране на средства, като всеки дарява каквото и колкото може. Едни се включват в богоугодното дело с пари, други – с труд, помагат местни арендатори, както и хора, свързани с населеното място. През 2021 г. се появява крупен дарител, който заявява желание да закупи храм, изработен от гръцка фирма.

Така параклисът е поръчан там, а на 13 март т. г. пристига в Осен и това е празничен ден за нашето село, споделя Борянка Стойчева. 

Любопитен факт, е че параклисът е доставен на части. Монтиран е с кран поетапно. Местните хора по препоръка на фирмата производител изграждат площадка за основа. Предстои закупуване на църковна утвар и облагородяване на дворното пространство.

Село Осен се намира на 15 километра от областния център Търговище. Днес по списък тук живеят около 15 души. Но пък интересът към него през годините расте – млади хора купуват имоти и инвестират, привлечени от спокойствието и тишината. През пролетта и лятото населеното място „живва“, защото се завръщат и наследници на старите родове, които избират природата и се връщат в детството си. 

В област Търговище храмовете, носещи името на св. Мина са два – единият в поповското село Марчино и новият – в село Осен. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...