Начало / Uncategorized / Св. Захарий, папа Римски

Св. Захарий, папа Римски

На 15 март Православната църква чества паметта на св. Захарий, папа Римски ( 679 – 752 г.).

Според достигналите до нас данни за живота и делото на св. Захарий, папа Римски знаем, че той е грък по произход. Баща му носи името Полихриний. Роден е през 679 г. в калабрийския град Санта Северина. Избран е за папа на 3 декември 741 г., като наследява трона от св. Григорий III. 

По време на своето служение св. Захарий сключва мир с лангобардите. Поддържа и приятелски отношения с византийския император Константин V Копроним, когото съветва да възстанови иконопочитанието във Византия. 

С франките той също има добри отношения. Показателна е неговата кореспонденция със св. Бонифаций, просветител на Германия. През 741 г. св. Захарий прави св. Бонифаций легат и го натоварва със задачата да реформира цялата франкска църква. 

Светият епископ построява и храма Санта Мария сопра Минерва, намираща се близо до Пантеона в Рим. Също така възстановява и Латеранския дворец, като премества там мощите на св. Георги в църквата Сан Джорджо ал Велабро (през 2006 г. Българската православна църква получи дар – частица от мощите на св. Георги именно от този храм. Мощите бяха донесени от Русенския митрополит Неофит, нинездрастващ Български патриарх. Днес мощите се пазят в Ротондата „Св. Георги“ в София). Светецът се бори и срещу робството. Той откупува пленени хора, които са щели да бъдат пратени в Африка. След като плаща той освобождава робите. 

Той превежда Диалозите на папа Свети Григорий I Велики, с които придобива популярност на Изток. Св. Захарий се преставя пред Бога на 15 март 752 г. и е погребан в базиликата „Св. Петър“ в Рим. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: britannica.comorthodoxwiki.orgnewadvent.orgpopehistory.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...