Начало / Uncategorized / Св. Захарий, папа Римски

Св. Захарий, папа Римски

На 15 март Православната църква чества паметта на св. Захарий, папа Римски ( 679 – 752 г.).

Според достигналите до нас данни за живота и делото на св. Захарий, папа Римски знаем, че той е грък по произход. Баща му носи името Полихриний. Роден е през 679 г. в калабрийския град Санта Северина. Избран е за папа на 3 декември 741 г., като наследява трона от св. Григорий III. 

По време на своето служение св. Захарий сключва мир с лангобардите. Поддържа и приятелски отношения с византийския император Константин V Копроним, когото съветва да възстанови иконопочитанието във Византия. 

С франките той също има добри отношения. Показателна е неговата кореспонденция със св. Бонифаций, просветител на Германия. През 741 г. св. Захарий прави св. Бонифаций легат и го натоварва със задачата да реформира цялата франкска църква. 

Светият епископ построява и храма Санта Мария сопра Минерва, намираща се близо до Пантеона в Рим. Също така възстановява и Латеранския дворец, като премества там мощите на св. Георги в църквата Сан Джорджо ал Велабро (през 2006 г. Българската православна църква получи дар – частица от мощите на св. Георги именно от този храм. Мощите бяха донесени от Русенския митрополит Неофит, нинездрастващ Български патриарх. Днес мощите се пазят в Ротондата „Св. Георги“ в София). Светецът се бори и срещу робството. Той откупува пленени хора, които са щели да бъдат пратени в Африка. След като плаща той освобождава робите. 

Той превежда Диалозите на папа Свети Григорий I Велики, с които придобива популярност на Изток. Св. Захарий се преставя пред Бога на 15 март 752 г. и е погребан в базиликата „Св. Петър“ в Рим. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: britannica.comorthodoxwiki.orgnewadvent.orgpopehistory.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...