Начало / Uncategorized / Водосвет ще бъде отслужен по повод градежа на храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София

Водосвет ще бъде отслужен по повод градежа на храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София

С тържествен водосвет и мащабна арт инсталация на градежа на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ ще бъде отбелязан големия празник Благовещение, съобщава БНР.

В присъствието на представители на Светия Синод на Българската православна църква, Софийска Света Митрополия, кмета на район Люлин Милко Младенов, членове на Настоятелството на сдружение за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, директори на училища от района, председатели на народни читалища, дарители и доброволци ще бъде отслужена тържествен водосвет и молитва.

Събитието е част от дарителска кампания за довършване на изграждането на втория православен храм в район Люлин – на името на Св. Патриарх Евтимий Търновски, един от най-големите книжовници и отдаден духовник на Второто българско царство, чието дело буди благоговейна почит, дълбоко преклонение и всенародно признание.

До момента са извършени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземния етаж и първата плоча. Закупени са и 10 камбани, а за завършването на храма са необходими около 700 000 лева и подкрепата на цялото ни общество.

Инициативата за изграждането на най-големия храм в страната за последните 30 години е подкрепена от Българската православна църква, Столична община и Столична община – район „ЛЮЛИН“, а проектът е дарение от арх. Атанас Вангелов.

Сдружението за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ кани всички медии, жителите на района и всички съпричастни към това богоугодно дело на 25 март от 12.00 часа в „Люлин“ 9 (до 12 ДКЦ и 40 СУ).

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...