Начало / Uncategorized / В параклиса „Свети Мина“ в Сливен бяха реставрирани стенописи на иконописеца и резбар Атанас Кавръков

В параклиса „Свети Мина“ в Сливен бяха реставрирани стенописи на иконописеца и резбар Атанас Кавръков

В параклиса „Свети Мина“ в Сливен бяха реставрирани стенописи на един от изтъкнатите иконописци и резбари Атанас Кавръков, съобщава БТА.

Инициативата е поредната стъпка от кампанията „Място в сърцето“, свързана с набиране на средства за възстановяване на 12 любими места, избрани от гражданите в 12 града на България. Реставрацията е дело на Йоан Попов, който от близо шест години се занимава с реставрация на икони и стенописи, а работата в параклиса му е отнела близо три месеца.

„Първоначалният план бе да свърша за два месеца, но се оказа по-сложно, защото в църквата има влага, имало е теч от покрива“, каза Йоан Попов пред БТА.

„Самият живописен слой беше в лошо състояние и ми отне много време да го стабилизирам. Параклисът бе опушен от печката за отопление, от свещите и имаше много работа по него“, каза още Попов. Той разказа, че има опит в реставрирането на икони, дело на Кавръков и познава този стил. „Това е академичен стил, характерен за нашия край и това е наследство, което този род е оставил на Сливен, защото и иконите, и резбата по иконостаса, и стенописът, са дело на този род. Много е хубаво, че те се съхраниха максимално автентични.

Всеки реставратор се стреми да върне въпросния блясък и автентичност на живописта – максимално и точно, без да се правят авторски интерпретации.

Целта е да се възвърне това, което е в оригинал“. Реставрирал е купола и олтара в църквата „Света Богородица“, иконите на иконостаса там също са дело на Кавръков. По думите му те представляват типичната академична християнска стенопис, в която образите за по-скоро по-реалистични, отколкото канонични.

Тридесетгодишният Йоан Попов, който е преподавател по изобразително изкуство в Природо-математическата гимназия в Сливен, е от семейство на свещеници – баща му, чичо му и дядо му. Той разказа, че като ученик е живял в близост до параклиса, но тогава мястото е било изоставено. Възстановяването му започва по времето, когато е студент. „Тогава влязох за пръв път и бях много впечатлен, защото не знаех, че тук може да има такова бижу, което не е познато на хората“, споделя художникът.  Когато разбрал, че се търси реставратор, е предложил своите услуги, знаейки, че това трябва да е негово дело.

„Правя го с вяра, не само с професионална насоченост“, категоричен е той. „Исках да го направя, доволен съм от стореното.“

Предстои да се реставрират и иконите, които са в много по-добро състояние от стенописите. Необходимо е иконостасът, който е истинско произведение на изкуството, да бъде обработен против дървояди.

Параклисът на името на св. великомъченик Мина е изграден през 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева върху открити останки на стара църква, след което иконописецът Атанас Кавръков и синът му Димитър Кавръков – дърворезбар, са изографисали параклиса.

През 2014 година по инициатива на инж. Стоян Марков – изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд Сливен, параклисът е включен в кампанията „Място в сърцето“, като чрез дарителство е подобрено състоянието на храма. Обновена е сградата, направени са нови алеи, беседка, чешма. Оттогава параклисът „Свети Мина“, създаден от дарителство и възроден от дарители, привлича все повече миряни в Сливен.

Кампанията по събирането на средства и привличане на дарители продължава, като с тях ще се довърши изградената помощна постройка и облагороди дворното пространство около нея.

„Вече десет години след обновяването на параклиса съм доволен, че той получи поклонението и блясъка който заслужава, коментира пред БТА Стоян Марков. Подновиха се богослуженията там всеки четвъртък, посещения от постоянни миряни от квартала и града, както и добър стопанин в лицето на клисарката Ваня, която да го поддържа. Благодарен съм на всички приятели и дарители с помощта, на които направихме всичко да продължим добро дело на хаджи Кортеза Маринкева. А нашите добри дела около параклиса ще продължат и занапред“.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...