Начало / Uncategorized / Среща на Българския патриарх Неофит и деканското ръководство на Богословския факултет

Среща на Българския патриарх Неофит и деканското ръководство на Богословския факултет

Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на среща декана и деканското ръководство на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, информира Официалният сайт на Св. Синод.

Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а на него бяха обсъдени редица инициативи и събития, които ще се случат през настоящата година по повод стогодишнината на Богословския факултет. Доц. д-р Ивайло Найденов предаде поздравления от преподавателския колектив на Богословския факултет, както и от студентите, като допълни, че факултетът усеща подкрепата и духовната грижа на Светейшия патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП.

Ремонтните дейности, които в момента текат в Богословския факултет също бяха тема по време на срещата. Негово Светейшество патриарх Неофит пожела успех във всички предстоящи начинания на деканското ръководство и на преподавателите в отбелязването на голямата годишнина. Обсъдени бяха и различни общи инициативи между Софийска св. митрополия и Богословския факултет, които са се състояли през последните години, а и такива, които предстоят да се случат.

Доц. д-р Павел Павлов представи на Светейшия патриарх своя труд в памет на преподавателя от Софийската духовна семинария – Ганчо Велев. Книга, която излезе в началото на тази година и обръща внимание върху делото на скромния преподавател, възпитал във вярата и богословието стотици младежи, някои от които и днес са клирици на Българската православна църква.

На срещата участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, преподавателите и зам. декани доц. д-р Павел Павлов, доц. д-р Екатерина Дамянова, доц. д-р Андриан Александров и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

В края на приема деканът на Богословския факултет изрази надежда Църквата все така духовно да се грижи за Богословския факултет. Споделени бяха и идеи за още общи инициативи в полза, както на академичното богословско образование, така и в полза на църковната проповед.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...