Начало / Uncategorized / Св. Феликс, просветител на Източна Англия

Св. Феликс, просветител на Източна Англия

На 8 март Православната църква чества празника на св. Феликс, просветител на Източна Англия. 

Достигналите до нас данни за живота и делото на св. Феликс ни казват, че той е роден в областта Бургундия в Галия, днешна Франция. Той успява да обърне във вярата краля на Източна Англия св. Сигеберт (паметта му се чества на 27 септември), докато той е в изгнание в Галия. Краят е силно впечатлен от религиозните институции и училищата за изучаване на четене и писане, които открива по време на дългото си изгнание.

Когато кралят се връща в Англия, за да поиска короната на своите предци, той кани и своя духовен баща св. Феликс да напусне Галия и да му помогне да обърне във вярата поданиците му. Свети Феликс бива ръкоположен за епископ през 631 г. от светия архиепископ Хонорий от Кентърбъри (паметта му се чества на 30 септември), който го изпраща да проповядва в Източна Англия. 

Трябва да кажем, че св. Феликс служил добре своята мисия. След седемнадесет години той обърнал към вярата в Христа почти целия регион на Източна Англия. Построява църкви, манастири и училище с помощта на крал Сигеберт. Преподаватели св. Феликс повиква от Кентърбъри, за да обучават децата. Някои дори смятат св. Феликс за основател на университета в Кеймбридж.

В някакъв момент от управлението си крал Сигеберт решава да абдикира от властта си и да се оттегли, за да води духовен живот в манастир, построен от него. Св. Беда Достопочтени не посочва местоположението на манастира на Сигеберт, но някои изследователи смятат, че става въпрос за манастира в Кнобърсбърг, сега замък Бърг в Съфолк.

За живота на св. Феликс знаем, че той се преставя пред Бога през 648 г., а тялото му бива положено в Дънуич. Впоследствие светите му мощи са пренесени в Рамзи, Хънтингдъншър през 971 г. 

Празникът на св. Феликс се чества на 8 март и в англосаксонския календар. Той е канонизиран за светец преди схизмата от 1054 г. и е почитан от Православната църква. В Англия има шест църкви, посветени на светеца, които са разположени в Северен Йоркшир, Източна Англия. 

Автор: Ангел Карадаков 

Източници: oca.orgorthochristian.comjohnsanidopoulos.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...