Начало / Uncategorized / Параклис „Възкресение Лазарево“ ще бъде издигнат в Гробищния парк в Карнобат

Параклис „Възкресение Лазарево“ ще бъде издигнат в Гробищния парк в Карнобат

С благословението на Негово високо преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий бе осветена първата копка на основаването на храм, в чест на Лазаревото възкресение. Той ще се издига в Гробищния парк в Карнобат, в зелената зона в източната част, до входа, съобщава сайтът flagman.bg.

Основните камъни на градежа положи Агатополският епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, който заедно със ставрофорните икономи при храм „Св. Йоан Богослов“ Иван Ангелов и Павел Гърбов извърши освещаване на началото на градежа. 

„Град Карнобат е важен духовен, икономически и транспортен център и заслужава на гробищата да има храм, където да се извършват православно-християнските заупокойни обреди“, подчерта викарният епископ Йеротей. Той е категоричен, че с началото на градежа се изпълва една дългогодишна правда. 

Православен храм „Възкресение Лазарево“ ще представлява една малка еднокорабна базилика, в която, след съграждането, ще се отслужват опела и панихиди, а също и ще стане мястото за християнското начало на всяка Задушница.

Строителството на храма става възможно благодарение на средства, отпуснати от Сливенската митрополия. С тях ще започне градежът, но ще трябват още доста средства за цялостното завършване на храма.

Църковното настоятелство, поканвайки всички желаещи да участват молитвено в благословеното начало на това съграждане, се надява и жителите на гр. Карнобат да откликнат на апела за посилна помощ на това достойно и общественополезно начинание.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...