Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Днес с по-голяма сила осъзнаваме ценността и значението на свободата

Патриарх Неофит: Днес с по-голяма сила осъзнаваме ценността и значението на свободата

По повод 3 март Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание към българския народ. В него той казва: 

Със синовна благодарност към Бога и молитвена памет и поклон пред всички герои на българската свобода отбелязваме и тази година – в Третия ден на март – празника на Освобождението на свидното ни отечество от вековното иноверно иго. Прекланяме се пред Божия промисъл за православния ни народ и пред величието на подвига на всички онези, които са отдали себе си в жертва за нас и за свободата ни, и свидетелстваме още веднъж признателността си към тях.

Подвигът им и тяхната саможертва и днес ни задължават високо да ценим, свято да пазим и с цената на всичко да отстояваме великия дар на свободата, като градим настоящето и бъдещето на страната ни с ясно съзнание за отговорността ни пред поколенията, вярно следвайки заветите на преподобния Паисий Хилендарски и на всички колоси на свободния православен български дух.

Само преди броени дни отбелязахме сто и петдесетата годишнина от кончината на апостола на българската свобода, йеродякон Игнатий – Васил Левски. Паметта ни за него и всички наши предци, които отказваха да се примиряват с робската участ, ни припомня за пореден път, че нашата свобода не ни е дадена даром, но е резултат от дългогодишни, целенасочени и саможертвени усилия за извоюването на онази свобода и независимост – едновременно политическа и духовна, които в хилядолетната си славна, но и превратна история, народът ни винаги е ценил като най-висш дар от Всеподателя и най-скъпо свое достояние.

Днес, в началото на третото християнско хилядолетие, когато с болка и покруса сме свидетели на нови опити за лишаване на страни и народи от този велик дар на свободата, ние с още по-голяма сила осъзнаваме ценността и значението й, и сме призовани към още по-усърдно свидетелство за свободата като неотменим елемент от достойнството на самия човек, към още повече усилия за съхраняване на това велико човешко достояние.

Като християни помним и знаем, че всеки човек се ражда богоòбразен, а следователно и свободен, защото сътвореният по Божи образ човек е предназначен за богоуподобяване, което е смисълът и последната цел на човешкото съществуване, и което е немислимо в условията на каквото и да било робство и зависимост.

Ето защо и мислите и молитви ни трябва да бъдат не само с онези, които са извоювали българската свобода, но и с всички, които по един или друг начин, под една или друга форма, продължават да живеят лишени от великия дар на свободата. Да молим Всещедрия Бог да им дарува този Свой единствен по величието и значението си дар, така че в този свят никой и никога повече да не живее в робство и зависимост. Вярно следвайки Завета на единствения божествен Учител и Наставник, Господ Иисус Христос, светата Църква и днес се моли за справедлив мир и благоволение между всички човеци по целия свят (срв. Лука 2:14), за истинска свобода и равноправие на всяко човешко същество“. 

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...