Начало / Uncategorized / Митрополит Григорий: Ваше Светейшество, благодарим за неизменната Ви богоподражателна любов

Митрополит Григорий: Ваше Светейшество, благодарим за неизменната Ви богоподражателна любов

С особена тържественост и духовна радост бе отслужен благодарственият молебен по повод десетата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщава Официялният сайт на Св. Синод.

Богослужението бе отслужено в митрополитския храм-параклис „Св. Марина“ и бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григори, който бе в съслужение с митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП. 

„С братска любов в Иисуса Христа и дълбоко почитание се обръщаме винаги, а особено днес, към Вас отбелязвайки десетата годишнина от избора и интронизацията Ви, като първойерарх  на светата ни Църква. Признателни сме, че във Ваше лице Бог ни дарува добър архипастир и Ви благодарим за всички усилия, които полагате в нелекото патриаршеско служение, с което достойно украсявате целия свой дълъг път, като монах и като архиерей. Най-много от всичко обаче Ви благодарим за неизменната богоподражателна любов към всички нас и цялото църковно изпълнение. За мъдростта и дълготърпението, с което уверено водите кораба на Православната ни църква през стихиите на мира сего“, каза в своето слово Великотърновският митрополит Григорий. Той отбеляза, че първото десетилетие на първосветителството на Светейшия Български патриарх Неофит е време на труд „в продължение и надграждане върху положените преди Вас, от Вашите достойни предшественици, основи“. 

„Същевременно това беше и време на трудности. На нови и различни изпитания за нашата спасителна православна вяра, за православната ни Църква. Изпитания, които с Божията помощ и мъдро водени и наставлявани от Вас, ние се опитвахме да преодолеем в дух на смирение, на християнска любов и взаимно разбирателство с ясно съзнание за това, че скръбта поражда търпение, търпението – опитност, опитността – надежда, а надеждата непосрамя, защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“, каза още митрополит Григорий.

В края на молитвеното последование бе изпято многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП и за целия български народ. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...