Начало / Uncategorized / Богословският факултет в новооткрития филиал на СУ в Бургас ще започне академичната година с две магистърски програми

Богословският факултет в новооткрития филиал на СУ в Бургас ще започне академичната година с две магистърски програми

С две магистърски програми – „Християнско поклонничество“ и „Църковен мениджмънт“ – ще започне новата академична година Богословският факултет в новооткрития в Бургас филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Те ще са в задочна форма на обучение. Това обявиха деканът на факултета доц. д-р Ивайло Найденов и доц. д-р Павел Павлов, заместник-декан по учебна дейност на факултета на среща с медии в морския град.

Факултетът в София предлага общо 12 магистърски програми, като първите две, с които ще започне обучението в Бургас, са избрани заради спецификата на района, обяви доц. д-р Павел Павлов. Той допълни, че обмислят вариант през есента да предложат като възможност и още една магистърска програма.

Магистърските програми по „Християнско поклонничество“ и „Църковен мениджмънт“ ще са по два семестъра за завършилите специалност, свързана с богословие. Кандидатите могат да идват и от други специалности, без значение дали хуманитарни. Условието за всички е да са с успех над 4,00,  уточни доц. д-р Ивайло Найденов.

За незавършилите богословие обучението ще е четири семестъра, като първата година ще е общо подготвителна, а през втората те ще изберат в коя програма да специализират. Така ще имат избор и измежду другите програми, които от факултета обещават да предложат на следващ етап, каза още доц. д-р Павлов.  

Задочната форма на обучение предвижда първият семестър да се проведе в рамките на приблизително 25 дни през есента. Лекциите ще са интензивни – по около 10 часа на ден. В неделните и празничните дни – по 5 часа на ден. Вторият семестър ще е вероятно през март или април – отново в рамките на около 25 дни, поясни доц. д-р Павлов.

От две години с решение на Министерски съвет таксата за обучението на богословите бакалаври и магистри, за които това ще е първа висша образователна степен, се поема от държавата, заяви деканът доц. д-р Ивайло Найденов. По думите му се очаква филиалът в Бургас да привлече бакалаври не само от морския град или столицата, но и от Шумен например, където богословските програми са само до степен бакалавър. 

„Тук сме, за да работим в областта на духовната просвета – нещо, от което всички имаме голяма нужда“, допълни доц. д-р Павел Павлов и допълни: „Когато се докосне до Богословието и надгради с това познанията си, всеки специалист в своята област става по-добър експерт и по право, и по педагогика, и по медицина – във всички поприща, в които се подвизават тези люде“.

Той уточни, че средната възраст на магистрантите в техния факултет е около 40 години. Интерес към програмите за външни магистри, както наричат незавършилите богословска специалност, проявяват също архитекти и инженери. Всяка година в този вид курс се приемат по около 50 души. През настоящата академична година броят им е 55, уточни доц. д-р Павлов. 

На срещата, кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че филиалът ще може да се възползва безвъзмездно от от всички рекламни площи, с които местната администрацията разполага, за да популяризира дейността си и да набере студенти.. 

Откриването на филиала в Бургас през 2023 г. съвпада със стогодишнината на Богословския факултет на Софийски университет, който е и един от най-старите факултети в неговата 135-годишна история. В него в момента се обучават над 400 студенти в степените бакалавър, магистър и докторант. Поради спецификата на обучението, което се предлага, във факултета преобладава броят на магистрите – хора, които имат вече своята кариера и социално развитие и идват, за да отговорят на житейски въпроси, които ги вълнуват, допълни Ивайло Найденов.

Преподавателският състав се състои от 32 души, разпределени в четири катедри. Предлагат се две специалности – традиционната „Теология“, която е вече на 100 години, както и „Религията в Европа“. Втората започва преди около 8 години и е свързана със сравнителното религиознание. В нея се предлагат знания за трите монотеистични религии – християнството, исляма и юдаизма, разказа още Найденов. 

Срещата в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ завърши с две публични лекции на теми „Заветът на св. Константин-Кирил за България“ и „Библията на български език“. Събитието е първото от поредица инициативи, с които морският град ще отбележи вековния юбилей на Богословски факултет.

Източник: БТА

Може да научите повече и в интервюто, което деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов даде за „Добротолюбие“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...