Начало / Uncategorized / Румънската църква призна Православната църква в Северна Македония

Румънската църква призна Православната църква в Северна Македония

На свое заседание Св. Синод на Румънската православна църква е взел решение да признае Православната църква в Северна Македония по името „Архиепископия на Охрид и Северна Македония, със седалище в Скопие“, съобщава basilica.ro.

Архиепископ Стефан, предстоятел на Православната църква в Северна Македония, ще бъде споменаван на богослужения от Румънския патриарх Даниил като „Блаженейши Стефан, архиепископ Охридски, Скопски и Северномакедонски“, става ясно от решението на Румънската православна църква. 

Припомняме, че през юни Св. Синод на БПЦ-БП разгледа постъпили писма от Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий и реши БПЦ и МПЦ да влязат в евхаристийно общение.

В решението на Св. Синод се казваше тогава: „Днес на свое заседание, пълен състав (прот. №2), Св. Синод разгледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване реши: Българската православна църква – Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан“.

През декември 2022 г. Св. Синод на БПЦ-БП добави в Диптиха на БПЦ-БП за поменаване на Предстоятелите на Поместните православни църкви, споменаването на Предстоятеля на Църквата в Република Северна Македония – архиепископ Стефан. До приемането на Всеправославно решение по въпроса за името на Православната църква в Република Северна Македония архиепископ Стефан ще бъде поменаван като „Блаженейшаго Стефана – Архиепископа Северно-Македонскаго”.

В началото на февруари тази година по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай гости на Пловдивска епархия бяха Високопреосвещеният Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей и Брегалничкият митрополит Иларион от Северна Македония. Светата Литургия бе първата съвместна богослужба на архиереи от Българската православна църква и Северно македонската православна църква, след вдигането на продължилата 55 години схизма над църквата на Северна Македония и възстановеното й евхаристийно общение с поместните православни църкви. 

„В продължение на 55 години Българската и Северномакедонската православни църкви трябваше да чакат благодатната среща в светата Евхаристия. Огромна духовна радост е за нас, че именно на този светъл празник – Сретение Господне, ние се срещнахме с нашите скъпи събратя: Високопреосвещените митрополити Дебърско-Кичевски Тимотей и Брегалнички Иларион. Имахме духовното щастие да отслужим заедно светата Божествена Литургия и да приемем заедно Драгоценната Кръв и Честното Тяло Христови… Слава на Бога, раната днес е затворена. Днес разкъсаната дреха на Господа е отново цяла, а епархиите в нашата югозападна съседка и братска страна отново са свързани с всички поместни православни църкви, свързани с връзките на любовта, на единството и на евхаристийното общение„, каза в словото си митрополит Николай.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...