Начало / Uncategorized / Вселенската патриаршия и Антиохийската патриаршия в подкрепа на пострадалите от земетресението (ОБЗОР)

Вселенската патриаршия и Антиохийската патриаршия в подкрепа на пострадалите от земетресението (ОБЗОР)

Броят на жертвите, вследствие на земетресението в Турция и Сирия, продължава да нараства, като до момента загиналите са 8764 души, а хиляди са ранени. 

Турският президент Реджеп Ердоган обяви извънредно положение в засегнатите райони на югоизточна Турция. Църквата, като скърби за жертвите на бедствието, изпрати послание за молитва. В същото време, под координацията на Антиохийската патриаршия, е създадена група от доброволци, които посещават градове и села в Северна Сирия, засегнати от земетресението и оказват помощ на нуждаещите се. 

Телефонен разговор между Вселенския патриарх Вартоломей и Антиохийския патриарх Йоан Х

Районите, които бяха разтърсени от смъртоносното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер, се намират в територии, които са под юрисдикцията на Вселенската патриаршия и на Антиохийската патриаршия. Много от предстоятелите на Поместните православни църкви изпратиха своите съболезнования към патриарх Вартоломей и патриарх Йоан. 

Във вчерашния ден Вселенският патриарх Вартоломей е провел телефонен разговор с Антиохийския патриарх Йоан Х и е изразил подкрепата на Вселенската патриаршия по повод неописуемата трагедия, причинена от силното земетресение в райони, които са под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия. Патриарх Вартоломей е изразил желанието и готовността на Вселенската патриаршия да съдейства по всякакъв начин в подкрепата на жителите на страната, които живеят в пострадалите райони. 

Земетресението завари страната в трудно положение, в което се намира през последните години. Доброволческият екип, създаден по инициатива на Антиохийския патриарх Йоан, посещава засегнатите райони. В град Хама доброволците раздадоха храна на спасителите и на пострадалите. Храна е раздадена и на жителите на Алепо и Лакатия, които също са засегнати от земетресението. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...