Начало / Uncategorized / Предстоятелите на Поместните православни църкви с молитва за пострадалите след земетресението в Турция и Сирия

Предстоятелите на Поместните православни църкви с молитва за пострадалите след земетресението в Турция и Сирия

Предстоятелите на Поместните православни църкви изразиха своите съболезнования към Вселенския патриарх Вартоломей е Антиохийския патриарх Йоан X по повод разрушителното земетресение в Турция и Сирия, в което загинаха и бяха ранени хиляди. 

Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователни адреси и до двамата патриарси. В тях той казва: „С дълбока тъга и болка приехме вестта за стотици загинали, ранени и изчезнали човеци при земетресенията тази нощ в Централна Турция. Молим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3), и в Чиято власт е укротяването на бурите, силния вятър и земетръса (3 Цар. 19:11), да дарува бързо възстановяване на пострадалите и ранените и утеши близките на жертвите. Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите! Вечна и блажена да бъде паметта им!“

Вселенският патриарх Вартоломей изрази пълната си подкрепа към пострадалите и техните семейства. В писмо до президента Реджеп Ердоган и патриарх Йоан заяви, бе е дълбоко потресен от трагичната смърт на стотици и раняването на много други, вследствие на силното земетресение в Югоизточна Турция.

Патриарх Вартоломей изрази и подкрепата си за всички пострадали, както и съчувствие и подкрепа на Вселенската патриаршия. Той се моли Всеблагият Бог да упокои душите на жертвите и да укрепи семействата и техните близки. 

„Духовниците и миряните да оказват помощ на нуждаещите се навсякъде, където е необходимо“, каза в своето послание Антиохийският патриарх Йоан X. Във вчерашния ден Антиохийската патриаршия разпространи и снимки на храмове и прицърковни сгради, пострадали от земетресението. 

Александрийският патриарх Теодор II също отправи съболезнователен адрес и изрази своето съчувствие и молитвена подкрепа за пострадалите от земетресението. Патриархът изразява своите съболезнования и подкрепа към Вселенския патриарх Вартоломей и Антиохийския патриарх Йоан, в чийто диоцези се случи и бедствието. 

Румънският патриарх Даниил също отправи послание по повод бедствието. „В тези мигове на изпитания се молим Милосърдния Бог да упокои душите на загиналите и да даде бързо оздравяване на ранените, както и да дари помощ на всички пострадали от земетресението. Изразяваме нашето съчувствие и солидарност към всички“, се казва в посланието на патриарх Даниил. 

Албанският архиепископ Анастасий казва в своето послание, че се моли Бог да облекчи всички пострадали. Той изрази своята подкрепа за всички пострадали и техните близки.

 

„Потресени всички наблюдаваме с болка в душата трагичната загуба на живота на стотици в Турция и Сирия, вследствие от опустошителните земетресения. Господ да даде сили на всички“, казва в своето послание Атинският архиепископ Йероним 

По последни данни: Броят на жертвите на разрушителното земетресение в Южна Турция достигна 3381 души, съобщи ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) Юнус Сезер, цитиран от Анадолската агенция, предаде БТА. Общо 20 424 души са ранени, допълни той. По-рано турският вицепрезидент Фуат Октай каза, че общо 7840 души са били спасени живи изпод развалините. Октай добави, че 338 000 души са били настанени в общежития и приюти. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви седемдневен национален траур в Турция за жертвите на природното бедствие. В ранните часове вчера трус с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш в Южна Турция, а часове по-късно, около 13.24 ч., ново силно земетресение с магнитуд 7,6 разлюля същия район. Рано днес земетресение с магнитуд 5,6 разлюля Централна Турция. Турските власти призоваха населението да не се връща по домовете си поради опасения от вторични трусове.

По информация на bg-patriarshia.bgbta.bgorthodoxianewsagency.grbasilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...