Начало / Uncategorized / Рилският манастир има забележки към пътя за Светата обител

Рилският манастир има забележки към пътя за Светата обител

Състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е обсъдено на среща при игумена на Рилски манастир Адрианополския епископ Евлогий в края на седмицата, съобщи областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, информира БНР.

Игуменът и монасите не са доволни от институциите по поддържането на пътя до Светата обител, не са изпълнени някои предписания от оглед, направен от експерти по 20-километровото трасе през есента, октомври-ноември м.г.

Още през есента беше констатирано, че е счупено огледало при павирания път при западното крило на манастира, както и изкъртен пътен знак, което създава предпоставки за ПТП.

Монтиране на ново огледало и смяната на пътния знак, трябва да направи Община-Рила, което още не е станало. Фирмата изпълнител на построения автотунел при 17-я километър над с. Пастра не беше почистила непосредствено до пътното платно, не е подменена и маркировката, там има откраднати пътни знаци. И при меката зима често има паднали камъни в някои от участъците, които трябва да се премахват своевременно.

В срещата трябвало да участва и шефът на АПИ инж. Владислав Ангелов, който обаче бил възпрепятстван. Според експерти състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е много добро, там за рехабилитация са похарчени над 20 млн. лева, поддържането му също е добро, а ако има усложнения в отделни дни, това е нормално за високопланинско трасе като това до Светата обител.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...