Начало / Uncategorized / Рилският манастир има забележки към пътя за Светата обител

Рилският манастир има забележки към пътя за Светата обител

Състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е обсъдено на среща при игумена на Рилски манастир Адрианополския епископ Евлогий в края на седмицата, съобщи областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, информира БНР.

Игуменът и монасите не са доволни от институциите по поддържането на пътя до Светата обител, не са изпълнени някои предписания от оглед, направен от експерти по 20-километровото трасе през есента, октомври-ноември м.г.

Още през есента беше констатирано, че е счупено огледало при павирания път при западното крило на манастира, както и изкъртен пътен знак, което създава предпоставки за ПТП.

Монтиране на ново огледало и смяната на пътния знак, трябва да направи Община-Рила, което още не е станало. Фирмата изпълнител на построения автотунел при 17-я километър над с. Пастра не беше почистила непосредствено до пътното платно, не е подменена и маркировката, там има откраднати пътни знаци. И при меката зима често има паднали камъни в някои от участъците, които трябва да се премахват своевременно.

В срещата трябвало да участва и шефът на АПИ инж. Владислав Ангелов, който обаче бил възпрепятстван. Според експерти състоянието на пътя Рила-Рилски манастир е много добро, там за рехабилитация са похарчени над 20 млн. лева, поддържането му също е добро, а ако има усложнения в отделни дни, това е нормално за високопланинско трасе като това до Светата обител.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...