Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 30 януари – 6 февруари

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 30 януари – 6 февруари

Уважаеми читатели, предлагаме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за изминалата седмица в периода – 30 януари – 6 февруари. 

Важните теми: 

  • Могат ли храмовете и манастирите да преминат от промишлен към битов ток
  • Съвместно богослужение с духовници от Православната църква в Северна Македония
  • Откритие при разкопки в Мелник 
  • Нов епизод на подкаста „Духовни полета“
  • Нов брой на православното списание „Светодавец“

Промишлен или битов ток

За втора поредна година духовници апелират към държавата храмовете и манастирите да преминат от промишлен на битов ток, за да се намалят сметките за електроенергия.  Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране църкви и манастири да плащат сметките за ток по тарифите за битовите потребители. Мотивите – изпитват сериозни материални затруднения. В столичния храм „Рождество Христово“ са платили близо 3,5 хил. лв. сметки за миналия отоплителен сезон. Отец Симеон споделя, че вече изпитват затруднения за плащането им. Повече може да прочетете тук

В свое писмо КЕВР разясни възможностите за сключване на договор за доставка на електроенергия за отделни обекти, отговарящи на законовите изисквания и на съдебната практика. Посочено е, че снабдяването с електрическа енергия на обекти на битови крайни клиенти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниво ниско напрежение, когато тези клиенти не са избрали друг доставчик, се извършва от лицензирано дружество краен снабдител на лицензионната територия, на което е разположен съответния клиентски обект по утвърдени от Комисията цени. В случай, че крайният снабдител откаже да извършва доставка на електрическа енергия за тези обекти, БПЦ разполага с възможността да сезира с жалба Комисията. Ако в производството по разглеждане на жалбата бъде установено, че доставяната в конкретния обект енергия се използва само за битови нужди, регулаторът има право да задължи крайния снабдител да сключи договор с БПЦ за този конкретен обект. Към настоящия момент, без промяна в законодателството и конкретно в ЗЕ, не съществува друга законова възможност обектите на БПЦ автоматично да бъдат снабдявани по регулирани от Комисията цени за крайни битови клиенти, се посочва в писмото на председателя на КЕВР до Негово Светейшество патриарх Неофит.

Съвместно богослужение 

На Сретение Господне по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай гости на Пловдивска епархия бяха Високопреосвещеният Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей и Брегалничкият митрополит Иларион от Северна Македония. Светата Литургия е първата съвместна богослужба на архиереи от Българската православна църква и Северно македонската православна църква, след вдигането на продължилата 55 години схизма над църквата на Северна Македония и възстановеното й евхаристийно общение с поместните православни църкви. За нея може да прочетете повече тук

Откритие при разкопки на църква в Мелник 

Фрагмент с надпис е открит при проучвания на църквата „Света Богородица“ в град Мелник, съобщиха от Археологическия музей и община Сандански. През 2022 г. се проведоха първите археологически разкопки на църквата „Света Богородица“ в историческия квартал Армения на гр. Мелник, където е открит фрагмент с надпис. Надписът е разчетен от гл.ас. д-р Николай Шаранков, водещ епиграф в България. Ръководител на проучването е гл. ас. д-р Методи Златков – Национален археологически институт с музей – БАН, а консултант – проф. д.и.н. Виолета Нешева. В екипа бяха включени специалисти от Археологически музей-Сандански и Регионален исторически музей – Благоевград. 

Сред тези находки се откроява фрагмент от седемредов строителен надпис от XIII – XIV в. В текста му се споменава възстановяването на обществена сграда в средновековния Мелник с усилията на неизвестен досега епископ на име Василий. Датата, изписана в края на текста, за съжаление е запазена само частично, без годината – 13 април или 13 юли. Предполагаме, че този надпис е свързан с преустройство на средновековната църква. Обектът е включен с постер в Националната изложба „Българска археология през 2022 г.“, която се открива на 15.02.2023 г. в Националния археологически институт с музей към БАН. Каменният надпис ще бъде изложен в експозицията на НАИМ-БАН за три месеца. Археологическите разкопки се проведоха с финансовата подкрепа на Министерството на културата и община Сандански.

В подкаста тази седмица: Василиадата на св. Василий Велики и за смирението на Митаря

Уважаеми слушатели, в брой 14 на подкаста ни „Духовни полета“ ви предагаме разговор по няколко теми. Първата е свързана с василиадата на св. Василий Велики – милосърдна дейност, която и днес възхищава изследователите. Възможна ли е василиада и днес и как може да бъде построена?

Втората тема е свързана с подготвителните недели на Великия пост – Неделя на Митаря и Фарисея. За смирението, гордостта и любовта към ближния говорим. Тази седмица представяме и излезлия наскоро първи брой на списание „Светодавец“ за новата 2023 г. Ще чуете и откъс от проповед на Българския патриарх Кирил. Подкаста „Духовни полета“ може да слушате в платформите за подкасти, както и в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“.

Приятно слушане!

Излезе първият брой за 2023 г. на списание „Светодавец“

За тема в броя избрахме думите от евангелието на св. ап. Йоан: „Светлината в мрака свети и мракът я не обзе“ (Йоан. 1:9), защото във времена на кризи и изпитание е редно да насочваме повече поглед към светлината, към Бога и да укрепяваме душите си, за да не изпадаме в униние. В посланието си до ефесяните ап. Павел пише: „Вие бяхте някога тъмнина, а сега сте светлина в Господа; постъпвайте като чеда на светлината, защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина“ (Еф. 5:8-9). Ако искаме да постъпваме като Божий чеда, то трябва преди всичко да имаме любов помежду си. Само така можем да се превърнем и сами в светилници, които да светят „на всички вкъщи“. 

В броя ще прочетете духовна беседа на Лимасолския митрополит Атанасий, който говори за молитвения живот, борбата със страстите и личната ни свобода. Обръщаме внимание и на инициативата за по-тържествено отбелязване паметта на св. патриарх Евтимий. Разговорът ни е с Боян Бояджиев.

Новия брой може да прочетете тук или за по-удобно четене тук. Печатно издание на списанието може да поръчате тук

 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-11 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...