Начало / Uncategorized / Надпис от 13-и век е открит при проучване на църква в Мелник

Надпис от 13-и век е открит при проучване на църква в Мелник

Фрагмент с надпис е открит при проучвания на църквата „Света Богородица“ в град Мелник, съобщиха от Археологическия музей и община Сандански, информира в-к „24 часа“.

През 2022 г. се проведоха първите археологически разкопки на църквата „Света Богородица“ в историческия квартал Армения на гр. Мелник, където е открит фрагмент с надпис.

Надписът е разчетен от гл.ас. д-р Николай Шаранков, водещ епиграф в България. Ръководител на проучването е гл. ас. д-р Методи Златков – Национален археологически институт с музей – БАН, а консултант – проф. д.и.н. Виолета Нешева. В екипа бяха включени специалисти от Археологически музей-Сандански и Регионален исторически музей – Благоевград. 

Отличиха се ясно два периода на застрояване.

Първият е от ΧΙΙΙ – ΧIV в., когато е построена църква с дължина над 14 м. Тя съществува до XVII – XVIII в. и около нея се развива некропол. Вторият период на застрояване е от Възраждането. В средата на ΧΙΧ в. върху руините на по-ранната църква, е построен значително по-голям храм с обща дължина 32,60 м. Този втори храм, заедно с подпорните зидове около него, променя цялостно образа на терена на обекта. По-голямата част от стените на възрожденския храм са запазени на височина от около 2 м, а южният зид е запазен на височина 6 м.

При проучването са открити фрагменти от средновековни и възрожденски стенописи и над 65 находки – фрагменти от каменни кръстове, керамика, различни метални предмети и др.

Сред тези находки се откроява фрагмент от седемредов строителен надпис от XIII – XIV в. В текста му се споменава възстановяването на обществена сграда в средновековния Мелник с усилията на неизвестен досега епископ на име Василий. Датата, изписана в края на текста, за съжаление е запазена само частично, без годината – 13 април или 13 юли. Предполагаме, че този надпис е свързан с преустройство на средновековната църква.

Обектът е включен с постер в Националната изложба „Българска археология през 2022 г.“, която се открива на 15.02.2023 г. в Националния археологически институт с музей към БАН.

Каменният надпис ще бъде изложен в експозицията на НАИМ-БАН за три месеца. 

Археологическите разкопки се проведоха с финансовата подкрепа на Министерството на културата и община Сандански.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...