Начало / Uncategorized / Съвместно богослужение на митрополити и епископи на БПЦ и църквата в Северна Македония

Съвместно богослужение на митрополити и епископи на БПЦ и църквата в Северна Македония

На Сретение Господне по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай гости на Пловдивска епархия бяха Високопреосвещеният Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей и Брегалничкият митрополит Иларион от Северна Македония, съобщава Официалният сайт на Св. Синод

Светата Литургия е първата съвместна богослужба на архиереи от Българската православна църква и Северно македонската православна църква, след вдигането на продължилата 55 години схизма над църквата на Северна Македония и възстановеното й евхаристийно общение с поместните православни църкви.

В съслужение с гостите архиереи от северно македонската църква бяха и Високопреосвещените Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Яков, Преосвещените Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската света обител, Браницкият епископ Пахомий – ректор на СДС “Св. Йоан Рилски”, Знеполският епископ Арсений и Смолянският епископ Висарион – викарии на Пловдивския митрополит, архимандрит Максим, протойерей ставрофор Никола Христоски от Северномакедонската църква, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на ПДАиС „Свв. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеници от града и епархията, протодякон Николче Гургиноски от Северномакедонската църква, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

В светата богослужба молитвено съучастваха архиерейските наместници, духовници и монашествуващи от Пловдивска епархия. Литургичните песнопения изпълни велегласно и с благоговение митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Преди началото на св. Литургия митрополит Николай пострига Николай Иванов от Пловдив за четец на Българската православна църква.

Вдъхновени като Симеон от същия Свети Дух, стотици верни християни изпълниха отрано храма и с духовниците, благодарейки и възхвалявайки Бога за срещата си с Него, присъствайки на това историческо събитие – съслужение на архиереи от двете православни църкви.

На богослужението присъстваха: кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, архонт Георги Гергов.

В края на св. Литургия архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай се обърна с боговдъхновено слово, в което подчерта значимостта на тази свещена братска среща и каза:

„В продължение на 55 години Българската и Северномакедонската православни църкви трябваше да чакат благодатната среща в светата Евхаристия.

Огромна духовна радост е за нас, че именно на този светъл празник – Сретение Господне, ние се срещнахме с нашите скъпи събратя: Високопреосвещените митрополити Дебърско-Кичевски Тимотей и Брегалнички Иларион. Имахме духовното щастие да отслужим заедно светата Божествена Литургия и да приемем заедно Драгоценната Кръв и Честното Тяло Христови. 

За десетки и десетки години тази радост ни бе отнета по причини, които вече нямат значение. Българската православна църква заедно с другите поместни автокефални църкви със сълзи на очи се молеше на Господа да благослови чрез Своята Трета Ипостас – Светия Животворящ Дух, да просвети умовете и да изпълни с любов сърцата на всички, от които това зависеше, за да бъде затворена тази рана, заради която наши братя по вяра бяха лишени от общение с останалия православен свят.

Слава на Бога, раната днес е затворена.

Днес разкъсаната дреха на Господа е отново цяла, а епархиите в нашата югозападна съседка и братска страна отново са свързани с всички поместни православни църкви, свързани с връзките на любовта, на единството и на евхаристийното общение“.

Митрополит Николай удостои Дебърско-Кичевския митрополит Тимотей с най-високото отличие на Пловдивска епархия – митрополитския орден „Св. ап. Ерм“ I степен, за църковни заслуги към Българската православна църква и за даряването на частица от светите мощи на Св. Климент Охридски Чудотворец на посветения на светеца храм в Пловдив. „Достоин!“ – отекна силно и радостно в храма. Архипастирят на Пловдивска епархия дари митрополит Тимотей и митрополит Иларион с енголпие и Кръст.

В отговор Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей благодари и благопожела тази любов, която днес се изразява със Съборната архиерейска Литургия в този прекрасен храм, да трае от днес до века. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки: Пловдивска св. митрополия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...