Начало / Uncategorized / Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е на официално посещение в Обединените арабски емирства

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е на официално посещение в Обединените арабски емирства

На 25 януари 2023 г.  Негово Високопреосвещенство Западно – и Средноевропейският митрополит Антоний и посланик Иван Йорданов се срещнаха в Абу Даби с Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, секретар на Светия синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток и викар на Негово Блаженство патриарх Йоан Х.

По време на разговора митрополит Антоний и епископ Григорий обмениха виждания относно задълбочаване на връзките между Българската и Антиохийската патриаршии и въпросите, свързани с българската православна общност в диоцеза на ОАЕ, вкл. извършването на Божествена  литургия на български език. Митрополит Антоний подари на епископ Григорий рисувана икона на св. Йоан Рилски. 

Тъй като в ОАЕ през последните години се е обособила най-голямата българска общност в арабския свят, която изпитва духовна потребност да има своя църква, Св. Синод на БПЦ-БП възложи на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний да организира основаването на българска църковна община там. 

Идеята е българската църква да бъде построена в района Джебел Али на емирство Дубай, където са съсредоточени най-много наши сънародници. Към момента за духовните си потребности българите в ОАЕ пътуват най-често до емирство Шарджа, където се намира православна църква. 

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...