Начало / Uncategorized / Защо трябва да се говори повече за паметта на св. патриарх Евтимий

Защо трябва да се говори повече за паметта на св. патриарх Евтимий

За делото на св. Партиарх Евтимий думите бледнеят и трудно се намират такива, които да опишат в пълнота неговата значимост за нас, българите. Избран от самия народ, той беше спечелил неговото пълно доверие и признателност още приживе.

В най-трудните и смутни времена, когато Второто българско царство падаше под турско робство, св. патриарх Евтимий Търновски беше най-светлата надежда и най-силната опора на окаяния български род. Той беше добрият пастир, който спечели сърцата на хората със своята чиста и силна вяра в Бога и имаше тяхното пълно послушание. На него те се уповаваха, него те призоваваха за съвет и помощ. За тях той страдаше и за тях се молеше. Затова да си спомним за неговия славен подвиг, да почетем неговата светла памет, за да измолва за нас да устояваме на трудностите, вярата да пазим и в доброто да преуспяваме, та да се сдобием с управници и водачи, които да следват неговия пример и да ни водят напред. От името на Софийска св. митрополия, храм „Св. Седмочисленици” и Сдружението за социални и културни инициативи бе отправен призив към всички православни християни да участват в празника на Св. патриарх Евтимий Търновски на 20 януари 2023 година в гр. София.

Тържествената архиерейска света литургия в негова памет бе отслужена в храм „Св. Седмочисленици” и оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. А от 11 часа се състоя и традиционното литийно шествие от храм „Св. Седмочисленици” до едноименния паметник в столицата. Разговаряме сега с Боян Бояджиев от Сдружението за Социални и културни инициативи, който да разясни на читателите и слушателите на сайта „Добротолюбие” повече за инициативата и идеята по този начин да бъде почетена паметта на св. патриарх Евтимий.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...