Начало / Uncategorized / Завършиха фасадата на храма на св. Патриарх Евтимий във ВТУ

Завършиха фасадата на храма на св. Патриарх Евтимий във ВТУ

Завършена е фасадата на университетския храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски”, изграден до ректората на Великотърновския университет, съобщава 24chasa.bg.

Това е първият храм, който има за свой небесен покровител св. Патриарх Евтимий Търновски, български духовник, книжовник, водач на българския народ и негов застъпник пред Бога. Църквата е връзката между паметта за миналото, духовността и съвремието в историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Това съобщиха на фейсбук страницата на университета в навечерието на 20 януари, когато църквата почита св.Евтимий.

Довършителните дейности в храма продължават. Предстои той да бъде изписан от студенти и преподаватели от Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

Първата копка на храма е направена на 20 януари 2003 г. с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод на Българската православна църква по повод 610 години от кончината св. Патриарх Евтимий Търновски.

По традиция на 20 януари 2023 г. Великотърновският университет ще почете Деня на св. Евтимий, патриарх Търновски (1375 – 1394) – бележит духовник и книжовник. Основател на Търновската исихастка книжовна школа, която обновява културата на православния славяноезичен свят. Великотърновският митрополит Григорий и отец Марин Маджаров ще отслужат Света литургия от 9:00 ч. в университетския храм.

В 11:00 ч. пред паметника на св. Евтимий ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...