Начало / Uncategorized / Почина бившият Йерусалимски патриарх Ириней

Почина бившият Йерусалимски патриарх Ириней

В 8 часа във вторник, 10 януари, се е преставил в Господа бившият Йерусалимски патриарх Ириней, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

Тялото на бившия патриарх ще бъдат пренесени в катедралата в Атина, където ще бъде отслужено опелото и погребението му. Вселенският патриарх Вартоломей днес отслужи трисагий за блаженопочившия бивш патриарх Ириней. От Йерусалимската църква също изразиха съжаление за кончината на патриарха, като в съобщението се казва, че е отслужена и трисагий за него на Гроба Господен. 

Блаженопочившият патриарх Ириней е роден на 17 април 1939 г. в Самос. През 1953 г. заминава за Йерусалим, а през 1959 г. е ръкоположен за дякон и презвитер.  Завършва богословие в Атина през 1966 г. и през същата година е награден с архимандритско достойнство. На 29 март 1981 г. е ръкоположен за архиепископ на Йерапол. През 1994 г. става митрополит. 

След кончината на Йерусалимския патриарх Диодор и след осеммесечна пауза до избирането на нов предстоятел на Йерусалимската църква, на 13 август 2001 г. митрополит Ириней е избран за Йерусалимски патриарх. 

През 2019 г. Св. Синод на Йерусалимската патриаршия отмени низвержението на бившия Йерусалимски патриарх Ириней и го възстанови с титлата „бивш Йерусалимски патриарх“. Същата година той бе приет в болница, а след това замина за Гърция, където се лекуваше в болница на Атинската архиепископия. 

Вачна и блажена да бъде паметта му! 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...