Начало / Uncategorized / Вселенската патриаршия взе решение да канонизира стареца Герасим Микрагианитис

Вселенската патриаршия взе решение да канонизира стареца Герасим Микрагианитис

Светият Синод на Вселенската патриаршия е взел решение към лика на светиите да бъде причислен старецът Герасим Микрагианитис, информира orthodoxianewsagency.gr.

Старецът Герасим е роден на 5 септември 1905 г. с мирското име Анастасий в Дровиани, Северен Епир. Завърша първоначалното си образование в родното си село. След това се премества, заедно с баща си, в Пирея, където той работи. По-късно бъдещият монах се премества в Атина, където учи в гимназия. В столицата завършва гимназиалното си образование и продължава да учи в университета. 

На Св. Гора той отива на 15 август 1923 г.

Там помага в скита „Св. Анна“ при стареца йером. Мелетий Йоанидис. На това пусто, сухо и сурово място бъдещият старец открива своята духовна радост и изпълва мечтата на живота си. Посвещава се на духовното упражнение и изучаване на свещените книги. На 20 октомври 1924 г. е постриган за монах, като приема името на св. Герасим Кефалонийски. 

Монах Герасим бил образец за духовен живот – в послушание, смирение и изпълнен с добродетели.

Години наред старецът се занимава с изработването на дърворезбени печати, използвани за приготвянето на просфори за Светата Литургия. 

Старецът Герасим се славел със своето гостоприемство, което вдъхвал и на своите братя. Миряните, които идвали при него, винаги си тръгвали одухотворени. Въпреки че общувал с хората, той избягвал излишните разговори и търсел уединението и молитвата. Той е и един от светогорските химнографи.  

Старецът се преставя пред Бога на 7 декемри 1991 г. 

Да моли Бога за нас! 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...