Начало / Uncategorized / Българският патриарх Неофит изрази съболезнования за кончината на бившия Йерусалимски патриарх Ириней

Българският патриарх Неофит изрази съболезнования за кончината на бившия Йерусалимски патриарх Ириней

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изрази съболезнования към Йерусалимския патриарх Теофил III по повод кончината на бившия Йерусалимски патриарх Ириней. 

В съболезнователния адрес, публикуван в Официалния сайт на Св. Синод, се казва: „Блаженопочиналият патриарх остава в паметта ни с кроткия си нрав, скромност, добронамереност и братско отношение към Българската Православна Църква, особено в най-трудното за нея време – това на зловредния разкол от 1992 г. На Светия разширен и надюрисдикционен Всеправославен събор проведенен през 1998 г. в София, когато се потвърди легитимността и каноничния избор на приснопаметния наш предшественик патриарх Максим, правдата и истината възтържествуваха и с категоричната подкрепа на патриарх Ириней, тогава в битността си на митрополит на Йерапол, представител на Йерусалимската патриаршия. Тази подкрепа е незаличима в паметта ни! Изказваме съболезнования на Ваше Блаженство и Светия синод на Йерусалимската църква, на свещенството, монашеството и на всички сътрудници и родственици на блаженопочившия бивш Йерусалимски патриарх Ириней“. 

Припомняме, че днес бившият Йерусалимски патриарх Ириней се престави пред Бога. Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий по-рано днес.

Трисагий бе отслужен и на Гроба Господен. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...