Начало / Uncategorized / Новоизбаният Кипърски архиепископ бе интронизиран в Кипър

Новоизбаният Кипърски архиепископ бе интронизиран в Кипър

В неделя се състоя интронизацията на новоизбрания архиепископ на Кипърската църква Георги. Тя бе извършена в катедралата, посветена на св. ап. Варнава в Никозия, информира orthodoxianewsagency.gr

В своето слово архиепископ Георги каза, че ще се постарае да бъде достоен за делото на своите предшественици, като същевременно подчерта, че няма да бъде само зрител на събитията, касаещи живота и делото на Църквата в съвременния свят. Той каза още, че Кипърската църква е стълб на народа и не се лишава от правото си да изразява мнението си по наболели проблеми.

На интронизацията на новоизбрания архиепископ присъстваха президентът на Кипър Никос Анастасиадис, председателят на парламента Анита Димитриу, представители от Поместните православни църкви, духовници, политици, общественици и православни християни. 

В писмено послание, прочетено от архиепископа на Великобритания (Вселенска патриаршия), Вселенският патриарх Вартоломей приветства новоизбрания предстоятел на Кипърската православна църква, като го насърчи да положи усилия в защита на вярата в днешния век. Патриарх Вартоломей казва още, че приема с голяма радост избирането на архиепископ Георги за предстоятел на Кипърската църква. 

Представител на Българската църква бе Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий.

В послание до новоизбрания архиепископ Българският патриарх Неофит казва: „С искрена радост и братска в Христа, нашия Господ и Спасител, любов, всесърдечно приветстваме встъпването Ви на престола на архиепископите на Нова Юстиниана и цял Кипър. Престолът, който е основан от светия Христов апостол и свидетел Варнава и който през хилядолетното си съществуване е бил осветен от светителстването на безброй достойни архипастири, Ваши прославени предшественици, чието църковностроително, духовно-просветно и мисионерско дело от днес нататък Ви предстои да продължите“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...