Начало / Uncategorized / Да честваме заедно паметта на Св. Патриарх Евтимий Търновски на 20.01.2023 г. в София

Да честваме заедно паметта на Св. Патриарх Евтимий Търновски на 20.01.2023 г. в София

За делото на Св. Патриарх Евтимий думите бледнеят и трудно се намират такива, които да опишат в пълнота неговата значимост за нас българите.

Избран от самия народ, той беше спечелил неговото пълно доверие и признателност още приживе. В най-трудните и смутни времена, когато Второто Българско царство падаше под турско робство, Св. Евтимий Патриарх Търновски беше най-светлата надежда и най-силната опора на окаяния български род.

Той беше добрият пастир, който спечели сърцата на хората със своята чиста и силна вяра в Бога и имаше тяхното пълно послушание.

На него те се уповаваха, него те призоваваха за съвет и помощ. За тях той страдаше и за тях се молеше. Затова да си спомним за неговия славен подвиг, да почетем неговата светла памет, за да измолва за нас да устояваме на трудностите, вярата да пазим и в доброто да преуспяваме, та да се сдобием с управници и водачи, които да следват неговия пример и да ни водят напред.

От името на Софийска Света Митрополия, храм Св. Седмочисленици и Сдружение за социални и културни инициативи, призоваваме всички православни християни да участват в празника на Св. Патр. Евтимий Търновски на 20.01.2023г. в гр. София. Тържествената Архиерейска Света Литургия в негова памет в храм „Св. Седмочисленици“ ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийски Митрополит. От 11.00 часа е планирано традиционното литийно шествие от храм Св. Седмочисленици до едноименния паметник в столицата. Да отдадем заслужена почит на нашия небесен закрилник!

Автор: Сдружение за Социални и Културни инициативи (ССКИ http://sski-bg.com/)

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...