Начало / Uncategorized / Историята на родопско село с над 30 православни параклиса

Историята на родопско село с над 30 православни параклиса

Малък Йерусалим се крие в Родопите. В Павелско поддържат вярата си с 33 параклиса. Селото се намира в северната част на Родопите, на около 20 км от Чепеларе, съобщава bTV.

Навярно може да се нарече селото с най-много параклиси у нас. Тук живеят около 500 души, които от стотици години се грижат за вярата, като поддържат тези параклиси. А дарителите продължават да даряват и то светещи кръстове като този зад мен.

33 са параклисите и всеки от тях е кръстен на различен светия.

„Св. Трифон“ сме го поставили в района, който е специфичен за лозови насаждения, за лозята. Друг параклис наблизо тук е „Св. Мария и Магдалена“. По нагоре, където е кръстчето, е „Св. Петка“. Още по-нагоре, къде е телевизионната кула, се намира „Св. Димитър“. А тук в ниската зона е „Св. Теодор“, обясни бившият кмет на селото Иван Славов.

Параклис има и в центъра на селото. Всички останали са разпръснати в неговото землище. „На практика за всеки параклис се грижи жител на селото и се поддържа от него като втори дом“, разказва Атанас Станков.

„Където и да отидем тези 33 параклиса изцяло са подмазани боядисани. Това го правят на доброволни начала, хората сами“, каза той.

Влизаме и в църквата-паметник на културата. Построена през 1834 година от местния чорбаджия Марко Иванов. Той лично взел ферман от султана, който поставил условие храмът да се построи само за 40 дни.

„През деня павелчани с магарета и катъри карали камъни, тикли и строели. Вечерта турското население, което го е имало тогава, са събаряли. Но въпреки това не са успявали да съборят всичко и на 40-ия ден църквата е готова“, разказа Атанас Станков.

Павелско скоро ще се сдобие с още два параклиса. Единият ще носи името „Светите Вяра, Надежда, Любов“.

Репортажът може да гледате тук

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...