Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 26 декември – 3 януари

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода – 26 декември – 3 януари

Честита нова година! Уважаеми читатели и през тази година ще може да научавате в сбита форма най-важните новини и вести, публикувани в сайта „Добротолбие“, чрез нашия информационен бюлетин. За да сме по-свързани може да се присъедините и към нашия канал във Вайбър. 

И така ето кои са основните неща, които се случиха в периода 26 декември – 3 януари:

  • Стартира нова православна телевизия
  • Открит бе нов храм
  • Първо посещение на новоизбрания Кипърски архиепископ
  • Излезе нов брой на списание „Светодавец“

Нова православна телевизия

В края на декември стартира телевизията на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“. Първото предаване е „Стълба към небето“ и е с водещ Белоградчишкия епископ Поликарп. Предаването ще се излъчва всеки петък от 10 часа и в него ще гостуват духовници и богослови, които ще беседват за вярата и духовния живот. Публикуваме и тук първия епизод на „Стълба към небето“ и може да гледате тук.

Екипът на сайта „“Добртолюбие пожелава успех на новия проект на Софийска митрополия, който стартира във време, в което е крайно необходимо да се говори за Бога и вярата.

Храм „Покров на Пресвета Богородица“ в с. Завой

Село Завой вече има своя нов духовен храм. Там беше открита църквата „Покров на Пресвета Богородица“, строена повече от 20 години. Това е най-новият храм в община „Тунджа“ – 13-ят за последните 19 години, информира. Литургия за откриването на храма отслужиха Агатополският епископ Йеротей в съслужение с Архиерейския наместник архимандрит Димитрий и свещеници от Сливенска епархия.

Първо посещение на новоизбрания Кипърски архиепископ

Вселенската патриаршия ще бъде първата, която новоизбраният Кипърски архиепископ Георгий ще посети извън границите на архиепископията. Това се очаква да се случи на 8 януари 2023 г. „Не може да бъде иначе. Още, когато Негово Светейшество ме поздрави за избора, ме покани“, каза пред кипърските медии новия Кипърски архиепископ. Архиепископ Георгий коментира и в каква ситуация ще завари новата година Кипърската църква. „Мисля, че преминахме един сравнително мек предизборен период, нямаше страсти и затова сме в добра ситуация… Горчивина предизвика кончината на нашия архиепископ, който за повечето от нас беше баща и духовен водач“, каза архиепископ Георгий.

Нов брой на списание „Светодавец“

В началото на тази година излезе декемврийският брой на списание „Светодавец“. Темите са свързани, както с празника Рождество Христово, така и с други важни годишнини и теми от живота на Църквата. В пространен текст например може да прочетете повече за св. Константин Велики и Медиоланския едикт. Списанието може да прочетете тук.

И нещо за четене

Предлагаме ви една пространна и прелюбопитна и полезна беседа на Лимасолския митрополит Атанасий за духовния живот и за борбата със страстите, особено с тази за осъждането. Ако и когато имате време отделете го, за да прочетете текста тук

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-11 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...