Начало / Uncategorized / Мемориален знак ще бележи мястото на емблематичната габровска църква „Свето Благовещение Богородично“

Мемориален знак ще бележи мястото на емблематичната габровска църква „Свето Благовещение Богородично“

В центъра на Габрово да бъде поставен мемориален знак на мястото на съществувалия до средата на 20 век метох и църква „Свето Благовещение Богородично“ – това предложение беше прието от общинските съветници в областния град. В годините назад, в търсене на решение за запазване на паметта, няколко местни инициативи остават без резултат, съобщава БНР

Женският метох и черквата „Свето Благовещение“ са разрушени през 1959 година от тогавашната народна власт, а на мястото – в днешния център на Габрово – е оформен парк.

Събарянето заличава някогашния исторически и духовен център на селището – метохът, който през Освободителната война е бил превърнат във военна болница. За да се запази паметта, още в началото на 90-те години на местно ниво се обсъжда въпросът за възстановяване на метоха, а години по-късно чрез гражданска инициатива са събрани средства за изграждането на параклис.

Решението на Общинския съвет за построяването му остава неизпълнено.

Сега местният парламент прие предложението на частен дарител, който със собствени средства ще финансира поставянето на мемориален знак, като символ на съществувалия храм. Композицията ще наподобява камбанария – с кръст и арка. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...