Начало / Uncategorized / Картини на поповски художници красят Черепишкия манастир

Картини на поповски художници красят Черепишкия манастир

Картини на поповски художници красят Черепишкия манастир „Св. Успение Богородично“. Творбите са дело на талантливи възпитаници на школа за изобразително изкуство „Арт Попово“ и са дарени от децата и младежите на обителта, разказа за БТА художникът и ръководител на школата Искра Хаджииванова. 

Творците от школата получават покана да претворят в картини части от манастира. Поканата идва от главния експерт в отдел „Култура“ в община Мездра, откъдето са видели творби на поповските таланти, защото стилът им допада, допълни Хаджииванова.

Тъй като времето се разваля и започват да падат есенните мъгли, творците не могат да рисува от натура. Затова рисуват по снимки части от обителта.

„Снимката ограничава, съвсем различно е когато се рисува на място – тогава рисунките сияят“, казва художникът.

Въпреки това възпитаниците на „Арт Попово“ успяват да нарисуват десет картини, които даряват на манастира. 

„Децата ни знаят, че да даряваш е повече, отколкото да получаваш. При нас с обучението върви и възпитанието – казва Искра Хаджииванова. – Убедена съм, че християнството е една от ценностите, които трябва да пазим и развиваме у децата“. 

Тези дни школата получава и благодарствено писмо от архимандрит Йоаникий Киров от Черепишкия манастир за своето богоугодно дело. „Благословена е ръката, която дарява, защото, дарявайки, изпълняваме Христовата заповед за любов към Бога и на дело потвърждаваме в нас Христовата любов към ближния“ – се казва в него.

Рисунките на поповските млади художници са предназначени да красят хотелската част на манастира. Обителта е обновена и ремонтирана. А напролет талантите ще рисуват на място по покана на община Мездра. 

В разкрасяването на Черепишкия манастир, освен децата от школата в Попово, се включват и възпитаници на единственото у нас специализирано училище по каменообработване в село Кунино. Те пък творят за облагородяване на градинското пространство на обителта. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...