Начало / Uncategorized / Открит е новият храм „Покров на Пресвета Богородица“ в с. Завой

Открит е новият храм „Покров на Пресвета Богородица“ в с. Завой

Село Завой вече има своя нов духовен храм. Там беше открита църквата „Покров на Пресвета Богородица“, строена повече от 20 години. Това е най-новият храм в община „Тунджа“ – 13-ят за последните 19 години, информира БНР.

Литургия за откриването на храма отслужиха Агатополският епископ Йеротей в съслужение с Архиерейския наместник архимандрит Димитрий и свещеници от Сливенска епархия.

„Да принесем от новия храм в нашите семейства тази топлина, светлина и любов, да помним, че църква означава общност, хора събрани заедно с една вяра и едно сърце, да бъдем обединени не само за светите дела. Да не изпадаме в завист и злоба един към друг. Държавата ни е разсипана, защото не успяваме да съхраним в душите си любовта към ближния, а изпадаме в гняв и в безумие. Нека този храм послужи за пример, че ние можем да бъдем обединени за добри каузи“, каза в приветствието си епископ Йеротей.

Кметът Георги Георгиев подчерта, че се гордее със завойци, успели да завършат дълго чакания храм, благодари на всички, дали своя дан за храма и им пожела той да бъде пълен с вярващи хора, защото вярата ще ни направи по-добри.

Кметът на селото Румяна Тодорова припомни историята на храма. Идеята Завой да има свой храм е на най-стария жител на селото – 94-годишния Димитър Радев още през 2001 г. Общински съвет „Тунджа“ предоставя безвъзмездно терена, през 2002 г. при предишния кмет Мария Славова е положен основният камък и е започнало строителството, в началото само с доброволен труд, след това продължава от строителна фирма. Сред първите дарители са Стоян Проданов, осигурил бетона за строежа на църквата, Стефан Личев, Иван Гарелов и др. През 2008 г. в строежа на църквата са вложени средства от ликвидацията на СМП. Община „Тунджа“ с решение на Общински съвет на три пъти през годините е предоставяла средства – общо 11 000 лв., финансиране е осигурено и от дирекция „Вероизповедания“. През 2019 г.  се появява и най-големият дарител – Константин Нинов.

Елена и Димитър Димитрови от Завой организираха кампания и изработиха благотворителен календар за набиране на средства за оборудване на храма.

На откриването присъства и родената по време на полагането на основния камък Валерия и нейната майка Таня Мирчева, дарили купела за кръщене. Иван Димов дари на храма икона на Св. Николай.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...