Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 12-18 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на всяка седмица ви запознаваме с най-важното от информационния новинарски поток, свързан с Православната църква. Няколко важни неща се случиха в периода 12-18 декември. 

  • Решение на Св. Синод за Православната църква в Северна Македония
  • Варненският катедрален храм бе награден 
  • Нова книга 
  • Брой на подкаста „Духовни полета“

Решение на Св. Синод за Православната църква в Северна Македония

Св. Синод на БПЦ-БП добави в Диптиха на БПЦ – БП за поменаване на Предстоятелите на Поместните православни църкви, споменаването на Предстоятеля на Църквата в Република Северна Македония – архиепископ Стефан. Решението на Св. Синод идва след постъпило писмо на Сръбския патриарх Порфирий, в което той уведомява, че в изпълнение единодушно решение на Св. Архиерейски събор на Сръбската православна църква по време на св. Архиерейска литургия на 5 юни т.г. е връчен Патриаршески и Съборен Томос, с който се дава автокефалия на Православната църква в Р Северна Македония, с препоръка въпросът за официалното име да бъде решен в братски диалог с гръкоезичните и останали Поместни православни църкви.

Св. Синод приема с „духовна радост дадения от Сръбската патриаршия Томос на Църквата в Република Северна Македония“, се казва още в решението. До приемането на Всеправославно решение по въпроса за името на Православната църква в Република Северна Македония архиепископ Стефан ще бъде поменаван като „Блаженейшаго Стефана – Архиепископа Северно-Македонскаго”. Припомняме, че на 21 юни Св. Синод публикува и друго свое решение, във връзка с вдигането на схизмата над Православната църква в Северна Македония, в което се казва, че: „Българската православна църква – Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония“.

Награда

Обновеният катедрален храм „Успение Богородично“ спечели награда в конкурса „Сграда на годината“. Храмът бе номиниран в категорията Социална инфраструктура – просвета, просвета и обучение. Най-големият храм в морската столица претърпя огромен ремонт на куполната структура, фасадната каменна обшивка, дървени входни порти и други. На събитието, което се проведе на 15 декември, Bapнeнcĸият и Beлиĸoпpecлaвcĸи митpoпoлит Йoaн поздрави присъстващите, както и организаторите с настъпването на светлите рождественски празници. Над 80 бяха ĸaндидaтypитe в Национален конкурс „Сграда на годината“ 2022, зaвъpшили cвoятa peaлизaция пpeз изминaлaтa гoдинa в нови и традиционни категории – жилищни сгради и комплекси, офис и корпоративни сгради, хотели и ваканционни комплекси, производствени и логистични сгради. Kaтeгopиятa „Зелени cгpaди“ дa изчeзнe и cлeд гoдинa вcичĸи cгpaди дa бъдaт пo cтaндapтитe зa ycтoйчив ocтpoитeлcтвo, пpoгнoзиpaxa yчacтници в тъpжecтвoтo. Учacтницитe в ĸoнĸypca бяxa oцeнявaни oт aвтopитeтнo жypи oт изявeни пpoфecиoнaлиcти в oблacттa нa инвecтициитe, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa, ĸyлтypaтa и aĸaдeмичнитe среди. 

Нова книга на св. Софроний Сахаров 

От печат излезе нова книга на издателство „Омофор“, в която са включени духовни беседи на св. Софоний Сахаров, съобщава порталът Православие БГ. Свети Софроний Атонски е един от най-известните и четени писатели-аскети от миналото столетие. Роден е в Русия през 1896 г. Приема монашество на Света гора Атон, където осем години е под духовното ръководство на Свети Силуан Атонски. По-късно основава манастира „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания. Паметта му се чества на 11 юли. Неговите книги „Свети Силуан Атонски”, „Ще видим Бога както си е“, „За молитвата”, „Раждането на непоклатимото Царство“, „Подвигът на богопознанието“ вече трайно са влезли в съкровищницата на православното предание. Повече за изданието може да прочетете тук.

Нов брой на подкаста „Духовни полета“

В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова говорят по няколко важни теми. Първата е свързана с представянето на новия брой на православното списание „Светодавец“, в което е поместена тема, свързана с живота и делото на Българския патриарх Максим. За силата на вярата, както и за подвижничеството е втората тема. В нея се обръща повече внимание и на апостолското четиво от последната неделя, което е от посланието на св. ап. Павел до евреите. Разбира се, преди празника Рождество Христово няма как да не бъде засегната темата и за милосърдието. В последната част на този брой се говори и за нова инициатива на магистърската програма към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охредски“ – Църковно и социално дело. Този брой на подкаста е част от празничните броеве, свързани с празника Рождество Христово. Поради тази причина в него има и песнопения, свързани с големия християнски празник. Подкаста може да слушате във всички подкаст платформи, както и в ефира на радио „Епархийски глас“ на Софийска св. митрополия понеделник, сряда и петък от 10:30 часа.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-11 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на ...