Начало / Uncategorized / В Кипър бяха избрани тримата митрополити, от които един ще бъде избран за архиепископ

В Кипър бяха избрани тримата митрополити, от които един ще бъде избран за архиепископ

Кипърската архиепископия навлиза в последния етап от изборите за нов предстоятел – архиепископ, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

Тримата избрани митрополити, от които Св. Синод ще избере нов архиепископ са Лимасолският митрополит Атанасий, митрополитът на Пафос Георгий и митрополитът на Тамасос Исайя.

В следващите три дни ще се приемат възражения (ако има такива), срещу изборния процес. Всички възражения ще се събират в Св. Синод на Кипърската архиепископия. След изтичането на тези три дни, в рамките на пет дни, Св. Синод трябва да се събере на заседание и да ратифицира резултата. Вероятно Св. Синод на архиепископията ще се събере в четвъртък на 22 декември. Това обаче все още не е официална информация и датата може да бъде променена. 

Избирателната активност сред вярващите е била ниска, отчитат наблюдатели. 30,19% от вярващите са отишли да гласуват. В цифри това означава, че при регистрирани 548 793 души да гласуват са отишли 165 688 души в 942 избирателни секции. 

Сред тримата избрани митрополити по резултати се откроява Лимасолският митрополит Атанасий, за когото са гласували 35,68%. Преднината на митрополит Атанасий бе отчетена, както от социологическите проучвания, така и от екзитпола, направен в изборния ден. 

Процесът по избор на нов архиепископ се случва с тайно гласуване от митрополитите, членове на Св. Синод на Кипърската архиепископия. За архиепископ ще бъде избран този, който събере абсолютно мнозинство. Ако това не се постигне гласуването се повтаря между двамата кандидати, получили най-много гласове. 

Интронизацията на новоизбрания архиепископ ще се случи 15 дни след изборите. 

Очаквайте подробности.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...