Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-11 декември

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 5-11 декември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на всяка седмица ви запознаваме с най-важното от информационния новинарски поток, свързан с Православната църква. Няколко важни неща се случиха в периода 5-11 декември. 

  • Събираме средсва за храм
  • Среща на Врачанския митрополит с Йерусалимския патриарх 
  • Излезе нов брой на списание „Светодавец“
  • Нов брой на подкаста ни

Събиране на средства за храмове

Над 41 000 лв. събраха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ за изграждане на православен храм в с. Драганово. Благотворителният концерт бе по инициатива на областния управител на област Бургас проф.д.н. Мария Нейкова. С тази сума, строителните дейности по изграждане на храма, започнали преди няколко седмици, могат да продължат.

Изграждането на храма е дългогодишна духовна мечта за жителите на с. Драганово. За нейното реализиране инициативният комитет потърси подкрепа от областния управител Мария Нейкова, която се ангажира, както институционално, така и с инициирането на благотворителни събития. Концертът на учениците от бургаското музикално училище е първото от поредицата такива. Предстоят благотворителни изложби, базари и още няколко музикални събития, по които екипа на областния управител вече работи усилено и скоро ще бъдат оповестени.

Сметката, по която се събират средства за храма е:

BG53RZBB91551007196290

с титуляр ЦН „Св. Живоприемен източник“

Изложба

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Йоан Рилски“ в Кресна бе открита фотоизложба с архивни снимки от 40-те години на миналия век, съобщиха от Община Кресна. В нея могат да се видят уникални фотографии, запазили спомена за преместването на костите на българските герои, загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. В криптата на храма се намира костница, в която са положени костите на загинали 526 български офицери, подофицери и войници. В изложбата ще бъдат показани снимки от строежа на храм-паметника и костница, започнал през 1939 г. и осветен за служение с голямо празненство от присмопаметния Неврокопски митрополит Борис на 1 ноември 1941 г. На 23 ноември 1942 г., преди 80 години, с тържествена церемония костите са пренесени от вече несъществуващия гробищен парк в Кресна в костницата на новопостроената църква. Храм-паметникът и костница „Св. Йоан Рилски“ е единствената църква в Югозападна България, в която се извършват богослужения и се съхраняват за вечен покой кости на български войници от новата ни история.

Среща на Врачанския митрополит с Йерусалимския патриарх 

Врачанският митрополит Григорий се срещна с Йерусалимския патриарх Теофил III. Митрополит Григорий е на поклонническо пътуване заедно с православни християни от България в Светите Земи. В групата участваше и прот. Антоний Милушев, свещеник в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и доц. д-р Екатерина Дамянова от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Поклонниците посетиха всички места, свързани с евангелските разкази за раждането, проповедта, кръстното страдание и възкресение на Господ Иисус Христос.

Избор на нов Кипърски архиепископ

В Кипър продължава подготовката за избор на нов предстоятел на Кипърската архиепископия, след като през ноември се престави Кипърският архиепископ Хризостом II. Изборите за нов архиепископ ще се проведат в два тура. На първия тур ще бъдат избрани трима митрополити, отговарящи на изискванията за предстоятел на Кипърската архиепископия. Изборите ще се проведат на 18 декември (неделя), като право на глас имат гражданите на Кипър, които са православни християни. Всеки християнин ще използва бюлетина с имената на кандидатите – всички митрополити на Кипърската църква. След това мнозинството от членовете на Светия Синод на Кипърската църква ще избере нов архиепископ, който да заеме архиепископски трон. За архиепископ ще бъде избран, събралият най-много гласове. Към момента няколко са имената на митрополитите, които се спрягат за нов архиепископ на Кипърската църква. 

Нов брой на списание „Светодавец“

Българският патриарх Максим бе човек-епоха. Животът му премина през три важни периода от историята на България. Той се роди и израстна в монархия, служи като епископ през време на атеистичен период и завърши своето архипастирско дело в демократично време. Животът му тепърва ще бъде обект на исторически и богословски изследвания. Тепърва предстои да се пише и говори за него. На нас обаче ни се отдаде историческата възможност да бъдем част от неговото време, да бъдем негови съвременници. Да го помним, знаем и да пазим неговите слова и думи. 

Броят, посветен в негова памет може да прочетете тук.

Нов епизод на подкаста „Духовни полета“

И тази седмица Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят по две теми, свързани с евангелското четиво от тази седмица. Как да откликнем на Божия призив за участие в Светата Литургия и в общение с Христа? Как да започнем да живеем духовния си живот истински? Какво е оправданието и защо не е полезно за християнина в духовния живот? На тези въпроси търсим отговор в първата тема на подкаста „Духовни полета“. По повод предстоящото честване на празника Рождество Христово започваме поредица от теми, свързани с празника. Първата такава е за историческия контекст, в който Спасителят се ражда.

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...