Начало / Uncategorized / На Никулден във Видин запалиха в храма светлините на сребърното кандило-кораб и потопиха икона на св. Николай Чудотворец в Дунав

На Никулден във Видин запалиха в храма светлините на сребърното кандило-кораб и потопиха икона на св. Николай Чудотворец в Дунав

На Никулден по традиция във Видин запалиха в митрополитския храм светлините на сребърното кандило-кораб и потопиха икона на свети Николай Чудотворец в Дунав, информира БТА.

В храма „Св. Николай Мирликийски“ празникът започна с тържествена cвета литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Той призова вярващите „да се поучим от живота и силата на духа на cвети Николай, да придобием тази благодат, която светецът ни показа, да се утвърждаваме в нашата православна вяра и да учим децата си на тази вяра и на добродетелите, които Бог ни е показал“.

Митрополит Даниил пръв запали свещ във филигранното сребърно кандило във формата на кораб, в който има седем светилници, изработено през 1872 г. и подарено от видинския еснаф от седем богати фамилии на Видинската света митрополия.

След службата от храма, начело с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие към централния понтон на река Дунав, където митрополит Даниил отслужи водосвет и поздрави гражданите с големия християнски празник, с пожелание cвети Николай Мирликийски Чудотворец да дарява здраве и благополучие.

По традиция, от катер на „Гранична полиция“, в реката бе потопена трикратно икона с образа на светеца. В памет на загиналите моряци, рибари и търговци бяха хвърлени възпоменателни венци във водите на Дунав, а от Патриотичен клуб „Бдинци“ възпроизведоха изстрели. На брега на Дунав бе раздаден курбан за здраве. Всеки дошъл да почете cвети Николай получи осветена малка икона с лика на светеца.

Над 1000 жители на община Видин днес имат имен ден. 1016 мъже носят името Николай. Най-възрастният от тях е роден през 1940 година, а най-малкият – през септември 2022 година. Близо 304 жители на общината пък са кръстени Никола. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...