Начало / Uncategorized / Предаването „10 000 крачки“ на БНТ представя отец Неофит Рилски и Рилският манастир

Предаването „10 000 крачки“ на БНТ представя отец Неофит Рилски и Рилският манастир

Предаването „10 000 крачки“ на БНТ разказва за връзката на известния български просветител, монах и художник Неофит Рилски с Рилския манастир. За първи път Никола Бенин, както е светското му име, идва в Светата обител, когато е 13-годишен.

Той пристига с приятеля си Димитър Молеров, за да помагат на неговия баща Тома Вишанов Молера от Банската художествена школа при изографисването на храма „Покров Богородичен“. Пет години по-късно приема монашество в манастира. Напуска Светата обител, за да се учи или да преподава на различни места, но винаги се връща в нея. От 1852 година до края на живота си изтъкнатият духовник и просветител се отдава на книжовна дейност в манастира. Огромен е и приносът му за развитие на училищната дейност в Светата обител. Последните си години се уединява в килията си в постницата „Св. Лука“, както той казва: „в дом безмолвия“.

В музея в Рилския манастир има кът, който проследява важни моменти от книжовното и просветното му дело. Показан е първият глобус у нас, който големият просветител прави през 1836 година, както и издадената година по-рано „Българска граматика“, както и взаимоучителните таблици, които използва в обучението в откритото през 1835 година от Васил Априлов взаимно училище в Габрово. Издава и други учебници и учебни пособия, част от които също са изложени в експозицията.

Предаването може да гледате тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...