Начало / Uncategorized / Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че Свети Андрей Първозвани е проповядвал по българските земи и че ние го имаме за един от 12-те Апостоли, който е закрилник на българската православна църква“, каза за БНР отец Стилиян Табаков от столичния храм „Свети Андрей Първозваний“. 

На 30 ноември 2022 православната църква почита Свети Андрей Първозвани. Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли. Св. Андрей е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието. За „Хоризонт“ отец Стилиян Табаков допълни:

„Свети Апостол Първозвани е наречен така заради това, че е първият човек, който е призван за Апостол. Той е по-малък брат на Свети Апостол Петър“.

По думите на отец Табаков Свети Апостол Андрей е бил един от най-уважаваните Апостоли: „Свети Апостол Андрей Първозвани до ден днешен прави чудеса и с мощите му, и с молитвите му към него, и с кръста, който се намира в Патра“.

Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...