Начало / Uncategorized / Столичният храм „Света София“ получи ценна икона на Св. Богородица

Столичният храм „Света София“ получи ценна икона на Св. Богородица

Ценна икона на Света Богородица Преславска получи столичният храм „Света София“ от дарител, пожелал анонимност. Духовният път на оригинала започва преди 11 века и спира в един от най-старите архитектурни паметници на Балканския полуостров, съобщава bTV.

Като закрилница на един от престолните градове на Първата българска държава реликвата попада в ръцете на византийския император Йоан Цимисхи, когато той пленява цар Борис II.

„Заграбва царската съкровищница, тръгвайки обратно към Константинопол. На една каруца, на един конски впряг е царската съкровищница. Най-отгоре седи една икона на пресвета Богородица, т.нар. Преславска“, обяснява гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател по църковна археология в СУ „Св. Климент Охридски“

И тук пътят на ценната икона се губи. „Не е копие, тъй като не знаем, къде се намира оригиналът. Моето мнение е, че краси някой музей или храм в Западна Европа. Разграбването на Константинопол се характеризира със заграбването на много мощи. Грабят се и най-красивите икони“, разказва още д-р Венцислав Каравълчев.

В наши дни иконата е изработена от български монах, по поръчка на вярващ християнин, пожелал анонимност.

„Смея да твърдя, че не ние сме избрали мястото, където ще бъде тази икона, а именно самата Божия майка е избрала това място“, споделя отец Лъчезар, предстоятел на църквата „Св. София“.

Ликът на Божията Майка е приет в църквата „Св. София“ в седмицата на Въведение на Пресвета Богородица в храма – един от най-големите християнски празници.

По информация на plovdiv24.bg.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...