Начало / Uncategorized / Предаването „Домът на вярата“ представя църквите в с. Екзарх Йосиф и в с. Обретеник

Предаването „Домът на вярата“ представя църквите в с. Екзарх Йосиф и в с. Обретеник

Два храма в Русенската епархия, свързани с важни моменти от българската история и с духовния живот на местните християнски общности.

Църквата „Св. архангел Михаил“ в с. Екзарх Йосиф е на мястото си от 1862 г. и днес още пази спомена за първия свещеник, служил в нея. Бунтовник бил духовният пастир, включил се в подготовката на Априлското въстание в района и бил убит от засада, през 1876-та. Днес гробът му е в черковния двор, а грижата за храма и енориашите е поверена на отец Ангел Тодоров, заедно с още три енории вблизост.

Как е изглеждала сградата на старата църква в с. Обретеник, не се знае. Знае се, обаче, че през 1877-ма, по време на Руско-турската война, в черковния двор са били разположени два лазарета за пострадалите при сраженията в района. Там милосърдни сестри са били баронеса Юлия Вревская, както и Петрана Обретенова, дъщерята на Баба Тонка.

Сегашният храм „Св. Троица“ е построен през 1933-та. През 2019 г. е ремонтиран и обновен, заедно с прилежащите му терени.

 

 

 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...