Начало / Uncategorized / Мисли за живота и вярата от Неврокопския митрополит Борис

Мисли за живота и вярата от Неврокопския митрополит Борис

Уважаеми читатели, започваме Седмица на Неврокопския митрополит Борис, която се провежда за шеста поредна година.

През предстоящите дни на страниците на сайта „Добротолюбие“ ще четете статии, свързани с живота, делото и богословската мисъл на един от най-видните митрополити на Българската православна църква. Днес ви представяме няколко мисли за живота и вярата в Бога от митрополит Борис. Те са поместени в знаменитата му брошура „Кризата в нашето училище“.

Добродетелите са най-съвършената красота на човешката душа и най-голямото очарование на човешката личност.

***

Човешката душа се храни с най-чистите и най-възвишените неща: с доброто, истината, любовта, правдата, чистотата, светостта. Когато нашата душа почувства и преживее напълно тези велики духовни сили и ценности, тя се издига и стига до най-съвършеното добро, най-съвършената истина, най-съвършената любов, най-съвършената правда, най-съвършената чистота, най-съвършената святост, стига до Бога.

***

Човек трябва да бъде не рушител, а творец по подобие на всемогъщия Творец. Човек трябва непрестанно да се усъвършенства и да се стреми към вечния идеал на абсолютното съвършенство – Бога.

***

 В християнството моралните и духовните ценности не са отвлечени неща, а жива действителност. 

***

Ако човек не иска да признае над себе си висшето същество – Бога, и не желае да се преклони пред Неговото величие, той неминуемо ще се преклони пред себе си или пред други хора. Той ще създаде от себе си и от другите хора кумири, на които ще се кланя. Който не иска да се кланя на живия Бог, ще се кланя на мъртви идоли. Това е неизбежно за човека.

***

Ако не беше Българската църква, може би сега нямаше да има българско четмо и писмо, български език и българска култура, български народ и българска държава. Това са дела и заслуги от неизмеримо значение. Дела и заслуги, каквито никакъв друг институт и никаква друга организация у нас не са извършвали за българския народ.

***

Българският народ се е крепил, живял е и се е опазил в продължение на вековете само чрез вярата в Бога и себе си, и затова никой не може безнаказано да учи неговите рожби на безверие и безбожие, и да подготвя по тоя начин неговата гибел.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...