Начало / Информационен бюлетин / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 7-14 ноември

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 7-14 ноември

Уважаеми читатели, представяме ви седмичния информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“, с който в началото на всяка седмица ви запознаваме с най-важното от информационния новинарски поток, свързан с Православната църква. Няколко важни неща се случиха в периода 7-14 ноември. 

  • Почина Кипърският архиепископ Хризостом II
  • В София се състоя форум за кирилицата
  • Седмица на Неврокопския митрополит Борис 
  • Нов брой на подкаста „Духовни полета“

Тези седмица основната международна православна новина, която и медиите в чужбина отразяват е кончината на Кипърския архиепископ Хризостом II, който почина на 7 ноември т.г. В сайта „Добротолюбие“ ви разказахме подробно за неговия живот и ако сте пропуснали да се запознаете, може да го направите тук. По повод неговата кончина създадохме и специална рубрика, в която ще откриете най-важното, свързано с отишлия си от нас архиепископ. Нея може да разгледате тук.

Важен форум

Международен форум се състоя в София. Той бе организиран от вицепрезидента Илияна Йотова. Патриарх Неофит отправи послание към научните работници, участващи в конференцията. В него той подчерта, че „днес все по-често ставаме свидетели на тенденциозно загърбване на кирилицата и използване на латиницата, като средство за общуване“. Патриархът призова да се насърчава използването на славянската азбука, която се явява едно от благословените дела на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които, както свидетелства св. Климент Охридски, положиха душите и силите си в изграждане на азбука, на която да пишем и да четем, и чрез която да се разпространи Христовото благовестие.

Археологическо откритие

По време на подновените след близо 15 годишно прекъсване археологически разкопки край скалното светилище до село Татул, археолозите разкриха култов комплекс. Мястото е било свещено още от късно бронзовата епоха, когато са първите изсичания в скалата. През IV ти век пр. Хр. е построен античен храм, а след 2-3 ти век от новата ера светилището се превръща в римска, а по-късно и византийска вила. Какво каза за откритието си проф. Николай Овчаров, може да прочетете тук.

Първо заседание на комисията по култура и медии

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний откри първото заседание на Комисията по култура и медии в Народното събрание. Заседанието на комисията се проведе на 10 ноември в сградата на Народното събрание. Председател на комисията е Ивайло Ченчев (БСП), в състав от 17 народни представители, сред които Корнелия Нинова (БСП), Костадин Костадинов (Възраждане), Тома Биков (ГЕРБ) и Христо Петров (Продължаваме промяната). На заседанието присъства и служебният министър на културата Велислав Минеков.

Седмица на Неврокопския митрополит Борис

Тази година отбелязваме 134 години от рождението и 74 години от убийството на митрополит Борис. В дните от 15 до 21 ноември в сайта „Добротолюбие“ ще откриете интересни и любопитни текстове, свързани с живота, делото и мисията на Неврокопския митрополит Борис, загинал от ръката на низвергнат свещеник, под давлението на атеистичната и богоборческа власт. През 2016 г. Св. Синод на БПЦ-БП започна процедура по канонизация на Неврокопския митрополит Борис. Надеждите на много православни християни са в скоро време архиереят да бъде причислен към лика на българските светии и още повече да засияе неговият пример на вяра, подвиг и молитва.

Нов брой на подкаста „Духовни полета“

Кой е моят ближен? Как да се отнасяме към другите? Как да проявим любов и прошка? Върху тези въпроси, в седмичния подкаст на сайта „Добротолюбие“, разсъждават Ангел Карадаков, доц- д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова. Притчата за Добрия самарянин, която е във фокуса на евангелското четиво тази седмица, провокира към размисли, свързани с любовта към ближния, към другия, към чуждия и различния. Повече за самата притча, както и за това как да се научим да бъдем добри, чуйте в новия брой на подкаста „Духовни полета“. Подкаста „Духовни полета“ може да чуете в ефира на епархийското радио на Софийска св. митрополия – „Епархийски глас“ в дните понеделник, сряда и петък от 10:30 часа, както и във всички подкаст платформи. 

 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...