Начало / Uncategorized / В Кипър стотици се прощават с починалия архиепископ Хризостом II (ВИДЕО)

В Кипър стотици се прощават с починалия архиепископ Хризостом II (ВИДЕО)

Поклонението пред тялото на блаженопочившия Кипърски архиепископ Хризостом II продължава и днес, информира orthodoxianewsagency.gr.

Хора от всякакви възрасти се редят на дълги опашки, за да се сбогуват със своя архиепископ. От рано сутринта вече втори ден вярващите в катедралата „Св. ап. Варнава“ в Никозия чинно се покланят пред тялото на архиепископ Хризостом. 

Припомняме, че Кипърският архиепископ Хризостом II почина в понеделник, 7 ноември, на 81 години след дълго боледуване. Кипър е в национален траур до деня на опелото и погребението на архиепископа, което ще се случи в събота, 12 ноември. Последованието ще бъде предстоявано от Вселенския патриарх Вартоломей. 

Предстоятели от Поместните православни църкви, водачи на различни деноминации, както политици и общественици от Кипър и чужбина изразиха съболезнованията си към Св. Синод на Кипърската църква за кончината на архиепископ Хризостом. 

Очаква се на 14 ноември Св. Синод да проведе извънредно заседание, за да вземе решение относно провеждането на избори за нов предстоятел на Кипърската църква.

В „Добротолюбие“ подробно разказахме за живота и делото на архиепископ Хризостом. За него може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...