Начало / Uncategorized / Открит бе международният форум за кирилицата в София

Открит бе международният форум за кирилицата в София

Напълно подкрепяме инициативи от такъв ранг, които разглеждат азбуката ни не само като графична система, но и като символ на нашата славянска православна идентичност, каза епископ Поликарп, представяйки поздравление от патриарх Неофит.

Това стана при откриването на международния форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“ в НДК, който е организиран от вицепрезидента Илияна Йотова. Медиен партньор на конференцията е БТА.

По думите му именно в идентичността е един от проблемите в днешната съвременност. Опитите за размиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до болезнени процеси, които нанасят дълбоки рани сред обществото, отбеляза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Той посочи, че днес все по-често ставаме свидетели на тенденциозно загърбване на кирилицата и използване на латиницата, като средство за общуване. Той призова да се насърчава използването на славянската азбука, която се явява едно от благословените дела на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които, както свидетелства св. Климент Охридски, положиха душите и силите си в изграждане на азбука, на която да пишем и да четем, и чрез която да се разпространи Христовото благовестие.

Делото на Светите братя е онази ярка звезда, която осветлява целия небесен славянски небосклон, каза още епископ Поликарп. Създаването на славянската азбука е кулминационната точка в развитието на славянската писмена култура, така необходима и задължителна в тогавашната историческа действителност. Днес, подобно на времето на Светите братя, се нуждаем от пазители и продължители на тяхното дело, каза още епископ Поликарп. Помним, че ние сме наследници на достойни предци, за които вярата, духовността и културата, са от първостепенно значение, допълни той.

Епископ Поликарп отбеляза, че са особено радостни, част от програмата на форума да е изложбата, посветена на чудотворните икони и свети мощи на Балканите. Той посочи, че това е един прекрасен завършек на тази среща, който ясно подчертава необходимостта от вървене ръка за ръка на светостта и правилното отношение и употреба на словото. Той призова да ценим словото и да се стремим да говорим на разбираем и достъпен език. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...