Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 31 октомври – 7 ноември

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 31 октомври – 7 ноември

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 31 октомври – 7 ноември. 

Десет години от кончината на Българския патриарх Максим

На 6 ноември се отбелязаха 10 години от кончината на Българския патриарх Максим, оставил дълбока следа в историята и живота на Българската православна църква. Най-дълго управлявалия предстоятел на родната ни православна църква. За него може да прочетете повече тук.

Православният храм в столичния квартал „Изгрев“

Районната администрация на „Изгрев“ и църковното настоятелство на първата православна църква „Св. Пимен Зографски“ в района са обсъдили напредъка на строителните дейности, предстоящите задачи около поставянето на топлоизолацията на храма, облицовката му, както и някои интериорни решения. Храмът се гради в градинката до КАТ. На 30 септември т.г. бяха осветени и въздигнати камбаните. След 30 години чакаме, на път е да се осъществи една от мечтите на жителите на кварталите „Изток“, „Дианабад“ и „Изгрев“.

Как каменоделец помогна за строежа на нов параклис

Във врачанския квартал „Бистрец” не е имало храм от Средновековието. Строежът на църквата „Свети Георги“ започва през 2016 година с общите усилия на Митрополията и Общината. Към тази инициатива се включват и местните хора, които искат да имат православен храм. Един от дарителите за храма е и каменоделецът Ивайло Симеонов. „Тук съм роден. Аз и моето семейство искаме да помогнем. Затова с моите синове решихме да помогнем с каменните основи на храма. Следващата година сме решили да построим и чешма”, каза той в ефира на предаването „Събуди се”, което може да гледате тук

Археолози проучват първия храм, в който е проповядвал свети апостол Петър

Погребални камери от късната римска епоха и глинени съдове за дарения са открити по време на разкопки в древния град Антиохия в Южна Турция (сега Антакия, столицата на провинция Хатай). Това е първият път, когато археологическите работи се провеждат в жилищните райони на града, отбеляза турската информационна агенция Anadolu Agency. Екип от 12 души от Археологическия музей в Хатай започна разкопки около скалната църква „Свети Петър” на 10 октомври. Църквата датира от 4 век и се смята, че пещерата, в която се помещава, е собственост на един от евангелистите – свети Лука. Църквата става основно място за поклонение и играе важна роля в развитието на ранното християнство.

Нов епизод на подкаста „Духовни полета“

Представяме ви новия епизод 4 от сезон 3 на подкаста на сайта „“Добротолюбие – „Духовни полета“. В този брой Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев и Елена Дюлгерова разговарят върху евангелското четиво от 7-а Неделя след неделя подир Въздвижение. Във втората част на подкаста темата е свързана с десетата годишнина от кончината на Българския патриарх Максим.  Приятно слушане. 

Такива бяха новините от страната, в информационния поток на сайта „Добротолюбие“. Разбира се, подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook (тук), където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...