Начало / Uncategorized / Археолози проучват първия храм, в който е проповядвал свети апостол Петър

Археолози проучват първия храм, в който е проповядвал свети апостол Петър

Погребални камери от късната римска епоха и глинени съдове за дарения са открити по време на разкопки в древния град Антиохия в Южна Турция (сега Антакия, столицата на провинция Хатай), съобщава manager.bg.

Това е първият път, когато археологическите работи се провеждат в жилищните райони на града, отбеляза турската информационна агенция Anadolu Agency.

Екип от 12 души от Археологическия музей в Хатай започна разкопки около скалната църква „Свети Петър” на 10 октомври.

„По време на разкопките открихме много помещения и погребални камери, съдове за дарения, принадлежащи на хората, които са обитавали селището от късната римска епоха. Смятаме, че поклонниците са посещавали църквата и са купували глинените съдове, пълни със светена вода от църквата „Св. Петър“, посочи ръководителят на археологическите разкопки Айше Ерсой.

Скалният храм е посветена на основателя на църквата в Антакия – апостол Петър. Той е първият епископ на Антиохия и първият епископ на Рим, където бива убит.

Църквата датира от 4 век и се смята, че пещерата, в която се помещава, е собственост на един от евангелистите – свети Лука. Църквата става основно място за поклонение и играе важна роля в развитието на ранното християнство.

Антиохия (Антакия – на турски език) е основана от Селевк I Никатор – един от диадохите (приемниците) на Александър Велики. Градът процъфтява и под римско управление натрупва голямо богатство и влияние.

През това време християнството пуска корени в града, където за първи път вярващите се наричат християни. 

Антиохия също е дом на редица ранни влиятелни християнски фигури, включително Свети Игнатий, който е бил мъченически убит в Рим през 110 г.

Въпреки че това са само първите разкопки в границите на съвременния град, необходимо е допълнително проучване, за да се разбере обхватът на древното му минало, заключи Ерсой.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...